Според легендата нито царете, нито монасите не могат да устоят

...
Според легендата нито царете, нито монасите не могат да устоят
Коментари Харесай

Уха от петел: как се готви руска рибена супа с пилешки бульон

Според легендата нито царете, нито монасите не могат да устоят на тази изкусителна чорба.

Истина или не, самата чорба е хранителна и вкусна.

В съзнанието на актуалния руснак ухата е чорба от прясна риба. Не постоянно обаче това е било по този начин. През XVI в. „ уха “ се назовава всяка чорба: зеленчукова, месна, рибна, овесена и даже това, което през днешния ден назоваваме компот или ошаф.

Ухата от петел е рибна чорба с пилешки бульон. Първото споменаване на супите със разбъркан рибен и месен бульон е в „ Домострой “ (руски алманах от правила за семейството от XVI век). В съветския език даже има израз „ уха от петел “, който значи нещо неразбираемо – композиция от несъвместими неща, нещо нелогично, смешно или необичайно, което не може да бъде обяснено (манджа с грозде). Като цяло това ядене има доста имена, като най-известните са „ царска уха “, „ донска уха “, „ манастирска уха “ и „ епископска уха “.

Смята се, че казаците ловели риба на р. Дон през нощта и с цел да не гладуват, до момента в който уловят първата риба, си готвели пилешки бульон и изяждали част от пилето. Бульонът оставал и след това го употребили за приготвянето на „ тройна уха “ – първо варели дребните риби в тензух, след това огромните, а най-после – най-големите. Оттам идва името „ донска уха “.

Друга легенда е обвързвана с обстоятелството, че когато монасите ходели за риба, вземали със себе си петел. Тъй като уловът не постоянно бил богат, готвели петела в казан, а след това добавяли дребната риба, която са хванали. Накрая петелът се изваждал и месото му се сменяло с рибата. Оттам идва името „ манастирска уха “.

Има и легенда, че едно време живяла жена, която готвела уха в пилешки бульон за свещеник, който постел.  Ухата била вкусна и пилешкото месо даже не се усещало на усет, само че цветът издал нечестната готвачка – бульонът бил жълт. Епископът обаче харесал ястието, дал прошка ѝ за хитрината и си запазил рецептата. Оттогава тази чорба се назовава „ епископска уха “.

Иван Грозни също наподобява е обичал уха – в една от рецептите за „ царска уха “ в пилешки бульон се вари есетра. Ето за какво „ ухата от петел “ от време на време се назовава „ царска уха “.

„ Ухата от петел “ не е нещо митично, а доста известно ядене, което съществува от няколко века. Днес ще се опитаме да си я сготвим сами.
Продукти за 8 порции:


Олга Бровкина
Петел или пиле – 1 бр.Щука – 600-700 гШаран – 600-700 гКартофи – 3 бр.Лук – 2 главиМоркови – 1 бр.Чушки – 3 бр. (сладки)Чесън – 2 скилидкиЦелина – 100 гСол, пипер, дафинов лист – на вкусЗелени подправки – 1 връзкаПриготвяне:
Нарежете пилето на части. Отделете към ¼ (няма значение от коя част: бутчета, гърди или крила); измийте добре на течаща вода. Напълнете тенджерата със студена вода, към 4 литра. Оставете я да кипне и отстранете пяната, която ще се появи.



Олга Бровкина

Варете бульона на слаб огън към 2 часа (без да похлупвате с капака). Когато е готово, извадете пилето и го обезкостете. След това нарежете месото на кубчета и го оставете встрани.



Олга Бровкина

Докато пилето се готви, да приготвим рибата. Можете да употребявате всякаква риба, само че най-вкусно става, в случай че съчетаете няколко типа. Нека вземем прясна щука и шаран, които нормално се намират на пазара. Изчистете добре рибата и я нарежете на огромни части.



Олга Бровкина

След това я сложете в бульона. Гответе на муден огън към 20 минути, до момента в който месото стартира да се отделя от костта. След това сложете рибата в обособена паница и я оставете встрани.



Олга Бровкина

Време е да сготвим зеленчуците. Обелете картофите, нарежете ги на огромни части и ги прибавете към ухата.



Олга Бровкина

Оставете ги да врат в бульона, до момента в който са подготвени – това ще отнеме към 15-20 минути. През това време нарежете на ситно морковите и лука и ги прибавете към супата.



Олга Бровкина

Нарежете чушката на лентички. Най-добре е да употребявате разноцветни чушки – по този начин супата ще наподобява доста по красива и вкусна.



Олга Бровкина

Когато картофите са подготвени, върнете месото от пилето и рибата в тенджерата. Добавете подправките: дафинов лист, черен пипер и сол. Веднага прибавете и цветните сладки чушки. Оставете да поври две минути. Последната стъпка е да добавите нарязаните на ситно целина, зелени подправки и скилидки чесън.



Олга Бровкина

Свалете супата от котлона, покрийте с капак и оставете да се задуши за към половин час. Нашата „ уха от петел “ е подготвена!



Олга Бровкина

създател: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР