Според комуникацията с Газпром около една трета от нужните количества

...
Според комуникацията с Газпром около една трета от нужните количества
Коментари Харесай

Министърът не енергетиката: Получихме отговор от Газпром

" Според връзката с " Газпром " към една трета от нужните количества газ би трябвало да пристигна оттова. Получихме отговор от " Газпром износ ". Комуникацията върви постепенно. Те са подготвени да обсъдят нашите условия ". Това съобщи пред bTV министърът не енергетиката Росен Христов.

" Изпратихме всичко, което желаеме да договорим, а те си взеха " тайм навън ", с цел да обсъдят нещата. Надявам се в скоро време да се върнат с някаква противоположна връзка ", разяснява Христов.

Той добави, че служебното държавно управление не желае да върви на арбитражно дело против " Газпром " и добави, че сега се прави всичко допустимо да се получат към този момент контрактуваните количества газ.

Според него постоянният кабинет не е почнал да търси дълготрайни контракти с други снабдители.

" Договорът с " Газпром " е за 3 милиарда куб. метра, което е към 90% от потребностите. Знаеше се, че този контракт изтича в края на годината. Танкерите и азерският газ са 50% от потребностите. Къде са останалите 50%? Заварваме танкери с някаква оферта, само че никой не знае по какъв начин е образувана тази оферта - тя се появява без конкурс ", добави той.

За ноември и декември няма контрактувани количества газ, акцентира министърът.

" Ток ще има. Газ за зимата също ще има. Работим старателно и приготвяме търгове, като част от тях ще обявим тази седмица, с цел да осигурим доставки. Водим диалози и с " Газпром ". Идеята е да имаме диверсификация на доставките ", посочи Христов.

Пазарни ли са цените, на които " Лукойл “ продава горива?

" Водихме договаряния. Съгласиха се да усъвършенстват ценообразуването и да смъкнат цените. Водим договаряния с тях по какъв начин в допълнение да ги смъкнем “, уточни той.

" Таван на цената на електрическата енергия ще бъде подкрепена, когато се видят съответните ограничения. Няма да бъде подкрепено шерване на облагите със прилежащите страни, защото те се употребяват за обезщетения ", посочи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР