Според журналиста Ленърд Дейвид, пускът е насрочен за утре, 29-ти

...
Според журналиста Ленърд Дейвид, пускът е насрочен за утре, 29-ти
Коментари Харесай

Космонавтиката на Китай пред съдбовен момент: изстрелването на модула Тянхъ е утре!

Според журналиста Ленърд Дейвид, пускът е плануван за на следващия ден, 29-ти април, в 06:00 ч. българско време.

Дейвид се базира на изявление, обещано от първия китайски астронавт Ян Ливей за Китайската централна телевизия CCTV. Напомням на читателите, че Ливей излетя в космоса през октомври 2003 година с кораба “Шенчжоу 5 ”. Сега астронавтът е назначен за шеф на Централния офис на пилотираната космонавтика на Китай.

По думите на Ливей въвеждането на “Тянхъ ” в орбита е сериозно и то би трябвало да е сполучливо. “Изстрелването на главния модул ще е истински крайъгълен камък ”, твърди той.

През тази и идната година ще бъдат изпратени общо 12 астронавти в космоса, които ще довършат градежа на новата галактическа станция. Китай към този момент е привел в подготвеност товарния галактически транспортен съд “Тянжоу ” с хранителни запаси за астронавтите и когато утрешният старт, надяваме се, бъде успешнен, корабът ще излети още през май. А през юни ще бъде изстреляна първата от серията пилотирани експедиции – “Шенчжоу 12 ”. 

По предварителна информация “Тянхъ ” ще бъде въведен в ниска околоземна орбита с надолнище от 42 градуса и височина сред 300 и 400 километра. Основният модул е с дължина 16.6 метра, диаметър 4.2 метра и стартова маса 22.5 тона. Това е най-големият галактически уред, издигнат в миналото от Китай. Модулът ще обезпечава главното витално пространство за астронавтите от 50 кубични метра, а след прикачването на лабораторните модули “Уентян ” и “Ментян ” то ще нарасне на 110 кубични метра.

“Тянхъ ” е оборудван три врата за съединяване на товарните кораби “Тянжоу ” и пилотираните “Шенчжоу ”. Също по този начин наоколо до новата станция ще бъде позициониран още един модул, към който е инсталиран галактически телескоп с диаметър на огледалото 2 метра – т.е. той ще е подобен с телескопа на НАСА “Хъбъл ”.

Разбира се, китайската галактическа станция ще бъде център освен за астрономически изследвания, само че на нея ще се вършат и разнородни опити в региона на физиката, биотехнологиите и медицината. Модулите “Уентян ” и “Ментян ” имат доста стелажи, позволяващи едновременното осъществяване на разнообразни опити.

Към сегашния миг китайците са осъществили общо шест пилотирани галактически полета, като всички летели до момента астронавти са с боен генезис. С въвеждането на новата орбитална станция в употреба ще стартират да летят освен военни, само че също по този начин учени и инженери. Това несъмнено ще има удобно въздействие върху научната продукция.

Но това ще се случи едвам откакто станцията бъде издигната. Затова фокусът е ориентиран към утрешния ден. Рядко се основават нови модулни галактически станции – предходното “раждане ” на такава бе през 1998 година, когато бе положен градежът на Международната галактическа станция, а по-предишното – на “Мир ” през 1986 година. 

Утре следва “раждането ” на първата нова модулна станция на 21-ви век. Стига изстрелването на “Тянхъ ” да е сполучливо, това ще е голям скок за галактическото дело на Китай.

Искате ли да имате навременен и бърз достъп до новините? Освен страницата на КОСМОС БГ във Facebook, присъединете се към канала на уеб страницата в Телеграм – линк тук. 

Харесвате ли публикациите на КОСМОС БГ? Можете да подкрепите Светослав Александров в Patreon, или да извършите подаяние чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР