Според изследването на S&P Global композитният PMI* в еврозоната е

...
Според изследването на S&P Global композитният PMI* в еврозоната е
Коментари Харесай

Бизнес растежът в еврозоната се забавя

Според проучването на S&P Global композитният PMI* в еврозоната е намалял до рекордно ниското равнище от 52 през юни, по отношение на 54,8 през май, написа.

„ Рязкото утежняване на темпа на напредък на бизнес интензивността в еврозоната покачва риска районът да изпадне в стопански спад през третото тримесечие “, сподели Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в S&P Global, представен от „ Ройтерс “. „ Производственият бранш към този момент е в крах, за първи път от две години, а секторът на услугите претърпя забележителна загуба на подтик на напредък на фона на рецесията с разноските за живот. Разходите на семействата за неосновни артикули и услуги бяха под необикновен напън заради скок на цените. “

PMI, обхващащ преобладаващата промишленост на услугите в блока, потъна до 53,0 от 56,1, въпреки и малко над първичната оценка от 52,8. Производственият PMI, оповестен предходната седмица, сподели спад на производството през юни за първи път от първичната вълна на коронавирусната пандемия преди две години.

Междувременно, макар че инфлационният напън се смекчи ненапълно през юни, показателят на цените на услугите остана покрай рекордно високо равнище от 63,2, което е спад по отношение на 64,6 през май.

Подсказвайки, че няма да има бърз поврат за стопанската система този месец, съставният показател за нов бизнес падна до 50,0 от 53,3, което е най-ниската му стойност от повече от година.

„ Следователно данните за PMI през юни допускат, че рисковете от ден на ден са ориентирани към спад на стопанската система, като в това време инфлационният напън понижава, само че остава висок “, сподели Уилямсън.

*Purchasing Managers` Index (PMI) е показател, който регистрира икономическата интензивност, въз основата на броя мениджъри, съгласно които интензивността през миналия месец се е нараснала. Когато цената му надвишава 50, това посочва растеж.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР