Според изследване, проведено в Европейския съюз, в чипсове, пържени картофи,

...
Според изследване, проведено в Европейския съюз, в чипсове, пържени картофи,
Коментари Харесай

Има ли опасно канцерогенно вещество във вафлите, чипсовете и детските храни?

Според проучване, извършено в Европейския съюз, в чипсове, пържени картофи, зърнени храни закуски и кафе е намерено веществото акрил амид в правила, които са канцерогенни. Взети са над 500 проби от хранителни артикули.

" Изследвания от последните години демонстрират, че това вещество провокира рак по животни. Върху хора не са правени опити. През 2015г. Европейската организация по храните излезе със мнение, че има риск, а през 2017г. беше признат правилник, който е в действие от началото на 2018г. Проблемът идва от там, че той дава целесъобразни стойности и задължава компаниите да подхващат дейности, с които да лимитират количеството ”, разяснява пред Нова телевизия Богомил Николов – ръководител на Асоциация „ Активни консуматори ”.

Една година по-късно се оказва, че регламентът не е задоволително добър. „ От резултатите се вижда, че се записват високи стойности ”, споделя още Николов.

Според Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите, с използването на новия правилник се потегля към смяна на питателните привички на хората. „ Всичко хрупкаво, всичко препечено, всичко, с което нормално стартира деня ни, съдържа акрил амид. Ние не приказваме за отрова, която влизайки в организма ни има последици ”, безапелационна е Кукушева.

Това вещество се образува при печене, при високи температури. Ако един самун е мощно изгорен, в кората му може и да се съдържа от това вещество. Има го и в кафето.

„ Това вещество се натрупва в организма във времето. Проблемът е в това, че в случай че редовно се надвишават тези дози, рано или късно това влияе върху здравето ни ”, разяснява още Богомил Николов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР