Според изследване на Оксфордския интернет институт /ОИИ/ няма доказателства, че

...
Според изследване на Оксфордския интернет институт /ОИИ/ няма доказателства, че
Коментари Харесай

Изследване: Широкото използване на Facebook не е свързано с психологически вреди

Според проучване на Оксфордския интернет институт /ОИИ/ няма доказателства , че необятното световно потребление на Фейсбук е обвързвано със съществени психически вреди . В разбора е прегледан методът, по който се е трансформирало благосъстоянието в 72 страни с повишаването на използването на платформата за обществени медии. Това изненадващо умозаключение опонира на публикуваното мнение, че обществените медии са психически нездравословни, настояват учените, представени от „ BBC “.

Няколко страни, в това число Обединеното кралство , обмислят законодателство за отбрана на потребителите на обществени медии от евентуални онлайн вреди . Компанията Meta , която е притежател на Фейсбук , е подложена на непоколебим надзор след свидетелства на информатори и известия в пресата, учредени на приключване на информация, съгласно които лични изследвания на компанията сочат, че е налице негативно влияние върху някои консуматори.

Настоящото проучване преглежда единствено Фейсбук , а не другите платформи на Meta, които включват Instagram. Професор Андрю Пржибилски от Оксфордския интернет институт съобщи пред “BBC ”, че посредством проучването екипът се е опитал да отговори на въпроса какво е благосъстоянието на популацията на страните, които употребяват все по-активно обществените медии. Той посочи още:

„ Общоприето е мнението, че това е нещо нездравословно за благосъстоянието на потребителите, само че данните, които събрахме и анализирахме, не демонстрираха, че това е по този начин. “

Предишен разбор по тематиката, осъществен още веднъж от професор Пржибилски, е открил известна връзка сред потреблението на технологии от младежите и проблемите с психологичното здраве. В актуалното проучване обаче се преглежда единствено цялостното влияние на потреблението на Фейсбук на национално равнище. Това значи, че генералните констатации не разкриват въздействието на обществената мрежа върху групи хора с особена накърнимост . Възможно е да вземем за пример да не се откроят ясно негативните въздействия върху дребни групи консуматори, в случай че те са обезщетени от позитивни въздействия върху други групи консуматори, признава специалистът. Освен това тук не са прегледани рисковете , свързани с избрани типове наличие , като да вземем за пример материали, насърчаващи самонараняване.

Според професор Пржибилски главният извод от изследването е, че научният екип се нуждае от достъп до по-надеждни данни , предоставени от софтуерните компании, с цел да може да отговори по-добре на въпросите за въздействието на обществените медии.

Британският законопроект за онлайн сигурност е на финалния стадий от парламентарния си път към превръщането му в формален закон. Той има за цел да отбрани хората от евентуални вреди в интернет.

Професор Соня Ливингстън от Лондонския стопански институт предизвести, че съответността на въпросното проучването за е лимитирана . Тя се обоснова с думите: „ Критичната оценка на създателите, които настояват, че рисковете, свързани с времето, прекарано пред екрана, не са подкрепени от солидни доказателства, е основателна. Докладваното тук проучване обаче е толкоз общо, че не е изключително потребно за актуалните регулаторни или клинични диспути. “.

Соня Ливингстън акцентира още, че анализът не преглежда младежите като обособена група , защото аргументът е, че „ като цяло децата не употребяват Фейсбук “. Въпреки това тя съобщи, че поддържа концепцията за повече проучвания в тази сфера, основани на достъпа до данни.

Специализираното проучване на професор Пржибилски и съавтора му Мати Вуоре се основава на огромно количество данни , предоставени от Фейсбук. И двамата специалисти са самостоятелни от компанията, като анализът им не е финансиран от софтуерния колос. Компанията им е предоставила данни, показващи по какъв начин е повишен броят на потребителите във всяка страна в интервала сред 2008 и 2019 година, разграничени в две възрастови групи – консуматори на 13-34 години и такива над 35 години. Екипът е сравнил тези данни с други данни за благосъстоянието на консуматори, съставляващи близо един милион души, регистрирани при предходно проучване на „ Gallup World Poll “ . Общо казано, откривателите настояват, че не са разкрили твърди доказателства, че възходящото потребление на обществените медии е обвързвано с негативно влияние върху психическото положение на сърфиращите.

Професор Питър Етчелс , професор по логика на психиката и научна връзка, съобщи, че проучването е удивително , само че посочи, че в него не се изяснява нищо за повода и следствието при изследваното събитие. Той показа още, че приветства готовността на софтуерните компании да сътрудничат на откривателите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР