Според изследователи, ако хората над 50 години спят само по

...
Според изследователи, ако хората над 50 години спят само по
Коментари Харесай

Недостатъчният сън ни разболява

Според откриватели, в случай че хората над 50 години спят единствено по към 5 часа на нощ, това понижава възможностите им за справяне с хронични здравословни проблеми, оповестява Би Би Си, представен от Българска телеграфна агенция.

Според специалистите неприятното здраве може да наруши съня, само че неприятният сън може да бъде и предизвестие или самичък по себе си риск .

BBC News: Five hours' sleep is tipping point for bad health BBC News - Five hours' sleep is tipping point for bad health
— MrLim (@MrLim8888)
Съществуват доказателства, че сънят оказва помощ за възобновяване, почивката и подмладяването на тялото и мозъка - само че за какво " златното число на часовете за сън " може да има значение, остава неразбираемо.

Проучването на PLoS Medicine наблюдава здравословното положение и съня на държавните чиновници в Обединеното кралство. На всички към 8000 участници е заложен въпросът: " Колко часа спите приблизително през делничната вечер? " . Някои от тях са носили и часовник за следене на съня на китката. В продължение на две десетилетия те са били проверявани за хронични болести като диабет, рак и сърдечни болести : При тези, които са спали по 5 часа или по-малко на към 50-годишна възраст, рискът от голям брой болести е бил с 30% по-висок, в сравнение с при тези, които са спали по 7 часа. По-краткият сън на 50-годишна възраст се свързва и с по-висок риск от гибел по време на интервала на изследването, обвързван основно с покачвания риск от хронични болести

Експертите нормално предлагат към 7 или 8 часа , споделят откривателите от Университетския лицей в Лондон и Университета " Парис Сите ".

Защо спим?

Учените не знаят сигурно, само че е ясно, че сънят оказва помощ на мозъка да обработва спомените и е потребен за настроението, концентрацията и метаболизма. Сънят е и опция мозъкът да се почисти от отпадъците.

Съвети за добър сън

Уморявайте се денем , като сте заети и дейни, само че намалете темпото преди лягане.

Избягвайте дрямките денем.

Създайте си добър режим за сън през нощта и се уверете, че спалнята ви е спокойна и удобна за сън - плътни пердета или затъмняващи щори, удобна стайна температура и кревати, както и липса на огромни разсейващи фактори, като да вземем за пример сърфиране със смарт телефона в леглото.

Намалете или премахнете кофеина и алкохола преди времето за лягане.

Ако не можете да заспите , не го правете принудително и не се разстройвайте - направете нещо релаксиращо за малко, да вземем за пример почетете книга.

Директорът на Центъра за сън в Съри, проф. доктор Дерк-Ян Дайк, съобщи пред Би Би Си: " Големият въпрос е - за какво някои хора спят по-малко? Каква е повода за това и можем ли да създадем нещо по въпроса? Сънят е фактор, който до известна степен може да се модифицира от метода на живот. "

Дългите интервали на неприятен сън могат съществено да повлияят на благосъстоянието .

Сега персоналните лекари рядко предписват сънотворни, които могат да имат съществени странични резултати и да провокират взаимозависимост. Но проблемите със съня постоянно могат да бъдат позволени и има налична поддръжка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР