Според изискванията на нормативната уредба парното в страната трябва да

...
Според изискванията на нормативната уредба парното в страната трябва да
Коментари Харесай

Как да подготвим радиаторите си за предстоящия отоплителен сезон?

Според условията на нормативната уредба парното в страната би трябвало да бъде обезпечено в периода от 1 октомври до 30 април. Това обаче не значи, че то се пуска и стопира автоматизирано на тези дати.

За всеобщо стартиране би трябвало да бъдат изпълнени законовите условия - три поредни дни със средноденонощна температура по-ниска от 12°C и прогноза от Национален институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките за трайно захлаждане. А за всеобщо прекъсване би трябвало да бъдат изпълнени законовите условия - три поредни дни със средноденонощна температура по-висока от 12°C и прогноза от Национален институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките за трайно стопляне.

Във връзка с подготовката на идния отоплителен сезон 2022 г./2023 г.  " Топлофикация Русе " АД заяви, че е належащо хората по този начин да възнамеряват осъществяването на поправки по инсталациите в домовете си, че те да приключат преди началото на отоплителния сезон, с цел да се избегне източването на инсталациите след стартиране на отоплението, което води до редица проблеми във действието им.
 Държавата стяга контрола над продажбите на пелети, дърва за огрев и въглища
Държавата стяга контрола над продажбите на пелети, дърва за огрев и въглища

Проверките ще продължат доникъде на ноември

За по-ефективна работа на системата и отбягване на нежелани последици от образуването на газови възглавници, като незадоволително стопляне на радиатори и други, експертите от сдружението поучават директно преди стартиране на отоплението да отворим вентилите на радиаторите си до край и ги оставим в това състояние 24 часа. Това се прави, с цел да може вътрешната отоплителна апаратура да се запълни оптимално добре и да се обезвъздуши.

Всяко отоплително тяло се обезвъздушава единствено за себе си. Така, че е значимо да бъде инсталиран самостоятелен обезвъздушител на радиаторите . Това ще ги защищити от формиране на газова възглавница, а от там и от неспособност за отмерено подуване на радиатора от водата, което от своя страна води до понижаване на топлинната му мощ и неспособност за качествено отопление на помещението. Индивидуалните обезвъздушители могат да бъдат автоматизирани или ръчни.
 Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, нарастнаха ли климатиците и какъв брой месеци може да се забави доставката
Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, нарастнаха ли климатиците и какъв брой месеци може да се забави доставката

Зимата наближава, а упованията са тя да ни излезе скъпо

Експертите от русенската топлофикация поучават преди началото на отоплителния сезон да ревизирате уредите си за дялово систематизиране (топломери и топлинни разпределители) и при съществуване на изгаснал апарат навреме да уведомите топлинния си счетоводител за подмяната му.

По отношение на инсталациите за битово гореща вода въпросът с обезвъздушаването също е настоящ. При множеството от построените съоръжения не е планувано обезвъздушаване. На процедура то се реализира през най-високата точка в инсталацията, която постоянно е смесителните акумулатори в жилището на последния етаж. Ако заради някаква причина в това жилища не се използва вода, надлежно няма обезвъздушаване и формираната въздушна възглавница стопира циркулацията на водата и от там се стига до появяването на познатия и нежелателен резултат " би трябвало да източвам доста вода, с цел да пристигна топла ". Препоръката на специалистите е за монтиране на обезвъздушител (ръчен или автоматичен) в наи-високата точка на инсталацията за битово гореща вода.

Проблем с битово горещата вода може да има и в инсталациите, където има инсталирани бойлери . Експертите предлагат надежно да изолирате бойлерите си от инсталацията за топла вода чрез качествена спирателна арматура, което би предотвратило проблеми с качеството на водата.
 Да понижим сметките за ток: ето кои уреди в дома харчат най-вече сила
Да понижим сметките за ток: ето кои уреди в дома харчат най-вече сила

Има някои уреди, които е по-добре да изключите от мрежата, когато не ги ползвате
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР