Според изчисленията на ЕCMWF и регионалния модел SPM, под влияние

...
Според изчисленията на ЕCMWF и регионалния модел SPM, под влияние
Коментари Харесай

Дъжд, вятър, гръмотевични бури в неделя

Според изчисленията на ЕCMWF и районния модел SPM, под въздействие на преминаващ през полуострова средиземноморски циклон през Гърция и Егейско море чакаме времето на Балканите да е динамично, с развиване на купесто-дъждовна облачност, която в Централна и Северна Гърция, може да докара до местни наводнения и покачване на равнищата на водните басейни.

Проливни превалявания се чакат в Южна България, а съгласно метеоролозите на Meteo Balkans - не са изключени и гръмотевични стихии.

През нощта против неделя от югозапад облачността ще стартира да се вплътнява и след среднощ на доста места над Югозападна и Южна България ще стартират превалявания от дъжд, като в Рило-Родобската област ще са съпроводени и от гръмотевична активност. Ще духа мощен югозападен вятър.

В утринните часове в Дунавската низина ще има условия за краткотрайни мъгли или ниска облачност.

Очакваните минимални температури ще се покачат и ще са сред плюс 4°С и плюс 7°С, малко по-ниски ще бъдат в планинските региони и котловинните полета от Западна и Централна България - към плюс 2°С.

През деня в неделя облачността над нашата страна ще се задържи забележителна и на доста места над Южна и Източна България ще паднат обилни превалявания, съпроводени от гръмотевична активност, ще има условия и за шквлаови феномени в Горнотракийската равнина. Вятърът ще се усили до мощен, като тук-там поривите му ще надминат 80км/час.

Максималните температури денем ще останат без смяна и ще са сред 7°С-11°С. По-високи над крайните югоизточни региони - до 14-15°С. И северните планински скатове.

Meteo Balkans издаде карта с предизвестия за неприятно време, които са годни за неделя - 07 януари. (Забележка: Картата демонстрира регионите, в които вероятността за рискови феномени е най-голяма, само че НЕ постоянно бурите обгръщат зоните оградени на картата!!!) - ВИЖ ВОДЕЩАТА СНИМКА!

Жълт код:
Издаваме код за мощен дъжд, като предстоящото сумарно количество ще е сред 15-20 л./кв. м. Поради подобаващите условия, преваляванията на изолирани места ще са съпроводени от гръмотевична активност. Очакваните превалявания, ще са съпроводени и от суграшица и мощен вятър!

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни или " обложни ” превалявания. Валежите на изолирани места над посочените региони ще са обилни по количества. Очакваните превалявания могат да доближат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези региони ще са съпроводени и от засилена гръмотевична активност, мощен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за " обложни ” превалявания.

Времето в София

В утринните часове в котловинните полета ще има условия за краткотрайни мъгли или ниска облачност. Температурите ще се задържат без основна смяна, като минималните ще доближат до плюс 2-3°С. Ще духа слаб южен вятър. До обяд ще доминира облачно време, ще има условия и за превалявания от дъжд. Ще духа мощен югозападен вятър. Очакваните оптимални температури ще са сред 12-13°С.

Времето по планините

През нощта против неделя ще доминира облачно време с превалявания от дъжд над Рило-Родобската област. Над тези региони ще има условия и за гръмотевична активност. Бъдете деликатни тъй като се чакат покачвания на равнищата на реките!

През деня ще е най-вече облачно с превалявания от дъжд, над 1900-2000 м и от сняг. Ще духа мощен югозападен вятър.

Максималната температура на височина 1200 метра надморска височина ще е към плюс 7-8°С, на 2000 метра - към минус 2°С.

Времето по Черноморието:
През нощта против неделя ще доминира облачно време. През деня от югозапад ще стартира нарастване на облачността ще стартират превалявания от дъжд, като по-значителни по Южното Черноморие. Ще духа сдържан южен вятър. Минималните температури ще са сред 10-12°С. Максималните ще доближат стойности - до 15-16°С.

Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

Прогноза за фини прахови частици: (очаква се замърсявания) 
Очакваме повишение на равнищата на фини прахови частици единствено в утринните часове над по-големите градове. Стойностите ще са сред 70-90мкг/м3 при норма към 50 мкг/м3.

Пътна информация:
Очакват се усложнения в придвижването над Южна България!

Времето на Балканите:
През идващите часове от югозапад през полуострова ще премине средиземноморски циклон. Поради мощно форсираната конюнктура, се чакат положителни изгледи за конвективни процеси над Гърция и България. Явленията тук-там, могат да провокират и дребни материални вреди.

Прогноза Имре Дузмат, Meteo Balkans
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР