Според изчисления на Световната здравна организацияЖертвите надминаха 5000, но може

...
Според изчисления на Световната здравна организацияЖертвите надминаха 5000, но може
Коментари Харесай

23 млн. души засегнати от трусовете в Турция и Сирия

Според калкулации на Световната здравна организация
Жертвите надминаха 5000, само че може да доближат и 20 000

Ердоган разгласи 3-месечно изключително състояние в 10 окръга

Около 23 милиона души са наранени от земетресенията в Турция и Сирия, съобщи през днешния ден шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, съобщи Агенция Франс Прес.

Това включва починали, ранени, трайно потърпевши, разселени, останали без родственици, без домове и прехранване хора и т. н.
Гебрейесус разказа напъните на избавителните екипи да търсят оживели като “надпревара с времето ”, тъй като “с всяка минала минута, с всеки минал час понижават възможностите за разкриване на живи оживели ”.

СЗО излезе и с друга стряскаща прогноза - че жертвите на унищожителните земетресения могат да надминат 20 000.

По последни данни починалите в двете страни са повече от 5100 - над 3500 в Турция и най-малко 1600 в Сирия. Общият брой на ранените надвишава 24 000 души, от които над 22 000 в Турция. Колко остават под руините не е ясно.

Спасителните акции не стопираха и през нощта след деня на бедствието, не стопираха също и трусовете. От среднощ в понеделник до сутринта са били регистрирани 17 трусове и 285 вторични труса. Някои от тях са били мощни, даже с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер. Но въпреки всичко по-слаби от първите в ранните часове и по обяд на 6 февруари - надлежно със мощ 7,8 и 7,5.

Турският президент Реджеп Ердоган разгласи през днешния ден, че за период от три месеца се вкарва изключително състояние в 10-те окръга, наранени от земетресенията. “Изправени сме пред едно от най-големите бедствия освен в историята на републиката, само че и в нашия географски район и света. Нашата страна, с всички свои институции, организации, личен състав и средства, стартира да работи в регионите на земетресението в дух на готовност още от първия миг ”, сподели Ердоган. “Най-голямата ни разтуха е, че до момента повече от 8000 наши жители са били избавени живи от руините ”, добави президентът.

Той уточни, че в зоната на разрушенията работят над 53 000 души и този брой се усилва с всяка секунда с идването на нови екипи от Турция и чужбина и добави, че общо 70 страни са предложили помощ в издирвателно-спасителните интервенции. Сред тях е и България, чиито избавителни екипи търсят оживели под парчета на здания в Адана. Тежко потърпевшият град е цялостен с бродещи по улиците хора, някои даже без обувки и връхни облекла, които или са изгубили домовете си, или не смеят да върнат в жилищата си заради боязън от нови земетресения.



Майката на новороденото е починала
Спасиха бебе, родено под руините на дома си


Спасители извадиха невредими бебе и майка му, прекарали 29 часа под отломките на срутена постройка в турската провинция Хатай.

Бебе, родено под руините на дома си, бе избавено в северния сирийски град Африн, написа в. “Дейли Телеграф ”.

В интернет бе публикуван клип, на който се вижда по какъв начин новороденото бива измъкнато от руините от спасители, които го отнасят на несъмнено място. Предполага се обаче, че майката на бебето е починала.

В сирийското село Катма, намиращо се на север от град Алепо, отдолу под голяма бетонна плоча пък бе извадено момче на 4 или 5 години, на име Ахмед.

Пак на публикуван в мрежата видеоклип се вижда по какъв начин спасителите пробиват бетонната плоча със специфична машина и измъкват детето от руините. Семейството на Ахмед е било разселено по време на продължаващата десетилетие война в Сирия и е намерило леговище в Катма.

Бебе на 2 месеца, прекарало под руините 29 часа, бе избавено в турския окръг Хатай. Друго дете на 15 месеца беше извадено от руините на срутила се постройка в южния турски окръг Кахраманмараш, 31 часа след разрушителното земетресение, оповестяват турските медии.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР