Според инвестиционния експерт Матю Пипенбург държавите по света изпълняват категорична

...
Според инвестиционния експерт Матю Пипенбург държавите по света изпълняват категорична
Коментари Харесай

БРИКС затвърждават твърдата си позиция спрямо щатския долар

Според капиталовия специалист Матю Пипенбург страните по света извършват безапелационна стратегия, с цел да се отдалечат от зависимостта от щатския $.

В изявление по време на конференцията Deutsche Goldmesse с канала Soar Financially в YouTube, Пипенбург, който е сътрудник в Matterhorn Asset Management, се концентрира върху разрастващите се пазари. Той заявi, че огромните стопански системи интензивно се пробват да се отдалечат от господството на $.

Действията на Федералния запас на Съединени американски щати, като да вземем за пример повишението на лихвените проценти, накараха страни като Китай и Русия да проучат различни системи за разплащане, които не зависят от щатския $.

Пипенбург допуска, че с изключение на Китай и Русия, 41 други страни следват този образец, евентуално водени от загрижеността за отношението на Съединени американски щати към Русия по време на спора в Украйна.

Нарастващата стойност на $, дължаща се на повишението на лихвените проценти от Пауъл, слага по-голяма тежест върху останалия свят, което ги кара да се откъснат от неговата доминация.

Пипенбург уточни Азия, по-специално Китай и Русия като видни страни, водещи това разминаване. Те също по този начин предизвикват 41 други страни да правят търговски разплащания отвън щатския $.

Въоръжаването на $ и опасността за нефтодоларовия пазар и неговото търсене в допълнение обтягат връзките. Действията на Съединени американски щати, като да вземем за пример отстраняването на Русия от STR и SWIFT и замразяването на валутните ѝ запаси, накараха други страни да преразгледат зависимостта си от $ и да проучат други възможности.

Коалицията БРИКС , която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, разисква основаването на световна валута, която да не употребява щатския $.

Съобщава се, че голям брой страни, измежду които Саудитска Арабия, Иран, Аржентина, Обединените арабски емирства, Алжир, Египет, Бахрейн, Индонезия и две неназовани страни от Източна Африка и една от Западна Африка, са заинтригувани да се причислят към тази самодейност.

Пипенбург счита, че въпреки юанът или друга валута не може да размени $ като международна аварийна валута в близко бъдеще, съществува ясна наклонност страните по света последователно да се отдалечават от $ като главно надеждно средство за търговия.

В резюме може да се каже, че в международен мащаб несъмнено се следи оттегляне от разчитането на щатския $ при комерсиалните и икономическите транзакции.

Държавите интензивно търсят различни системи за разплащане и изследват опцията за световна валута, която да не е обвързана с $. Пипенбург счита тази наклонност за необратима.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР