Според информацията две от най-големите икономики в света се оказват

...
Според информацията две от най-големите икономики в света се оказват
Коментари Харесай

Две от най-големите икономики в света са в рецесия – САЩ ли са следващите?

Според информацията две от най-големите стопански системи в света се оказват в техническа криза. Япония и Обединеното кралство оповестиха второто си следващо тримесечие на негативен БВП (БВП), което дава отговор на общоприетите критерии за криза.

Възможно ли е Съединените щати, най-голямата стопанска система в света, да се намират по сходен път?

Икономическият спад на Япония се дължи на намаляващото население, което лимитира капацитета за напредък заради по-малкия брой лица, произвеждащи и потребяващи артикули.

За разлика от тях, до момента в който в Обединеното кралство се наблюдаваше непълен растеж на популацията и заплатите, с цел да се предотврати спадът на потребителските разноски, в Съединени американски щати през последните две тримесечия се наблюдаваше доста по-висок от упования напредък на Брутният вътрешен продукт, значително подхранван от мощните потребителски разноски.

Икономиката на Съединени американски щати заема преференциална позиция спрямо множеството развити стопански системи, подкрепена от забележителните средства за стимулиране на пандемията в размер на $5 трилиона, които не престават да подтикват финансите на семействата. Освен това по-малката ѝ взаимозависимост от съветската енергетика я прави по-малко податлива на последствията от нарасналите цени на природния газ след пълномащабното навлизане в Украйна през февруари 2022 година

Неотдавнашните данни за продажбите на дребно в Съединени американски щати през януари обаче се оказаха под упованията, което подсказва за евентуално стягане на коланите измежду американците след рекордния празничен сезон. Въпреки това пазарът на труда остава постоянен, като нивото на безработица трайно е под 4% в продължение на 24 поредни месеца.

Възможно ли е през 2024 година в Съединени американски щати да се зададе криза? Възможно е стопанската система към този момент да е в криза, без това да е известно на обществеността, защото формалното означение се основава на преценката на Комитета за установяване на бизнес цикъла към Националното бюро за стопански проучвания. Макар че две поредни тримесечия на негативен напредък на Брутният вътрешен продукт не всеки път алармират за криза, съгласно ръководителя на Фед Джером Пауъл рискът е повишен, откакто Федералният запас стартира ограничения за стягане на коланите през март 2022 година

Въпреки актуалната икономическа мощ непредвидени разтърсвания могат да ускорят спада. Филип Карлсон-Шлезак, световен основен икономист на Бостънската консултантска група, чака година с муден напредък за Съединени американски щати, който се корени в устойчивия пазар на труда и мощните персонални финанси. Макар че рецесията остава малко евентуална, Карлсон-Шлезак допуска, че решението на Фед да не намалява лихвените проценти през 2024 година може да докара до разтърсвания на финансовите пазари, проправяйки пътя за криза.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР