Според информация на Bloomberg и Financial Times от този уикенд

...
Според информация на Bloomberg и Financial Times от този уикенд
Коментари Харесай

Uber придобива базирания в Дубай свой конкурент Careem

Според информация на Bloomberg и Financial Times от този уикенд колосът в споделеното пътешестване Uber възнамерява да придобие най-големия си близкоизточен съперник – основаната в Дубай компания Careem. Сделката, която се чака да възлезе на стойност 3,1 милиарда $, е в прорез с неотдавна оповестените проекти на Uber за излизане от задграничните пазари.

Иначе двете медии настояват, че придобиването може да стане факт още през днешния ден и да бъде публично оповестено във вторник, макар че представителите на двете компании към този момент отхвърлят коментар. Careem бе оценена на към 1 милиарда $ през 2016 година и 2 милиарда $ през предходната година. Понастоящем се твърди, че тя оперира в над 90 града в 15 страни и има над 30 милиона консуматори в Близкия изток, Северна Африка и Южна Азия.



Както написа Financial Times, сполучливото придобиване на компанията ще бъде нов " исторически миг " за софтуерната промишленост и рисковия капитал в района, откакто през 2017 година Amazon закупи районния уебсайт за електронна търговия Souq.com за към 650 милиона $. " Това е валидация на софтуерното пространство в района и на всички, които са вложили в него през последните няколко години ", разясняват вложители.

Uber и Careem са двете преобладаващи компании на техните родни територии, което значи, че сливането може да докара до в действителност монопол на някои места. Основните компании, поддържащи Careem, са японската Rakuten Inc. и Kingdom Holding Company, капиталово сдружение, ръководено от саудитския принц Алвалид бин Талал. Според Engadget договорката може да донесе на Uber по-голямо финансиране от страна на саудитската компания.

Миналата година Careem и Uber бяха неразрешени в Египет, след заведено дело от обичайните таксиметрови компании в страната, в което се твърдеше, че нарушават законите за потребление на персонални транспортни средства и имат незаконни регистрации. Двете компании работят по едно и също време и в Турция, където предходната година президентът Реджеп Тайип Ердоган заплаши да изхвърли Uber, а управляващите започнаха да постановат съществени санкции както на колите, опериращи под техните марки, по този начин и на самите пасажери. Освен това, Careem се сблъсква и с известни политически проблеми.

Като цяло, Uber употребява сходни сливания, с цел да избегне нерентабилните ценови войни с новите играчи на пазара на споделени транспортни услуги. Компанията към този момент се сля с съперника си Yandex в Русия, продаде своя бизнес в Югоизточна Азия на съперника си Grab, както и китайското си поделение на Didi Chuxing. Отклонението от тактиката обаче идва в миг, в който Uber се стреми да провежда първично обществено предложение в границите на месец април. Оценката на компанията се чака да доближи до 120 милиарда $.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР