Според годишния доклад Euroscape на компанията за рисков капитал Accel,

...
Според годишния доклад Euroscape на компанията за рисков капитал Accel,
Коментари Харесай

ИИ помогна на технологичните гиганти да увеличат пазарната си капитализация с 2,4 трилиона долара през тази година

Според годишния отчет Euroscape на компанията за рисков капитал Accel, цената на акциите на най-големите софтуерни компании – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon и NVIDIA е повишена приблизително с 36% или с 2,4 трилиона $ през тази година.

Най-забележителният прогрес бе реализиран от NVIDIA, която се причисли към клуба на „ трилионерите “ – компанията към този момент има пазарна капитализация от над 1 трилион $. Производителят реализира този резултат с помощта на ИИ-ускорителите, употребявани в доста системи за генеративен изкуствен интелект.

От началото на годината показателят на фирмите предлагащи облачни услуги и SaaS, измежду които са Salesforce, Palantir и Unity е повишен с 29%. Пазарът се възвръща доста по-бързо, в сравнение с след дотком балонът: софтуерният показател Nasdaq Composite към този момент е възстановил 80% от 18-месечния си връх.

Дотком балонът е разбиране, което се употребява за разказване на феномена от 1990-те години, когато акциите на интернет фирмите доближиха необикновено високи стойности, само че по-късно се сринаха. Това аргументи обилни загуби за вложителите. Дотком балонът е обвързван с пресилена оценка на бъдещите благоприятни условия на интернет бранша и липса на фундаментални основи за оценката на фирмите.

Основният мотор на растежа на облачните услуги и SaaS бяха технологиите за изкуствен интелект: OpenAI притегли най-вече средства от всички – цели 10 милиарда $, следвана от Inflection със „ скромните “ 1,3 милиарда $. В Европа най-големите разработчици на принадлежности, основани генеративен изкуствен интелект бяха френските компании Hugging Face (235 милиона долара), Poolside (126 милиона долара) и Mistral AI (113 милиона долара). Броят на „ еднорозите “ се върна към равнищата отпреди пандемията, само че делът на разработчиците на ИИ измежду тях набъбна: 40% в Европа и Израел и 80% в Съединени американски щати.

За софтуерната промишленост обаче годината беше сложна, като фирмите набраха по-малко средства, а оценките им внезапно спаднаха. Самите участници се концентрират върху растежа и разширението, а не върху краткосрочните облаги, а капиталът стана по-скъп с повишението на лихвените проценти. В резултат на това темповете на напредък в листата на Euroscape са спаднали от приблизително 68% през първото тримесечие на 2021 година до 23% през второто тримесечие на тази година.

И най-после, броят на придобиванията, включващи огромни софтуерни компании през тази година внезапно е намалял. През 2021 година броят на покупко-продажбите с тяхно присъединяване беше 27, през предходната година – 26, а през тази година е единствено 10. Наскоро Microsoft завърши договорката за поглъщането на Activision Blizzard, най-големия издател на игри. Сделката не беше лесна за фирмите и трябваше да преодолее съпротивата на регулаторните органи по целия свят.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР