Според главния изпълнителен директор на Korado Group Войтех Чамек пазарът

...
Според главния изпълнителен директор на Korado Group Войтех Чамек пазарът
Коментари Харесай

"Корадо - България" удвои печалбата си

Според основния изпълнителен шеф на Korado Group Войтех Чамек пазарът към момента не е реагирал на последните финансови резултати

Още по тематиката
Акционерите ще получат гратис бумаги

Капиталът на сдружението ще бъде повишен с 50%, в случай че изключителното заседание през август утвърди предлагането да се раздаде по едан безвъзмездна акция на всеки две остарели

Заводът за радиатори в Стражица удвои облагата си за първото тримесечие

80%
са поскъпнали акциите на сдружението на борсата за последната една година.Производителят на стоманени радиатори " Корадо - България " регистрира двойно по-висока печаба за първата половина на 2017 година Това става макар повишаването на стоманата и увеличените разноски на сдружението. Причината за по-добрия резултат е растежът в производството и повишението на приходите с над 60%, както и стартирането на новата линия за тръбни радиатори за баня в завода в Стражица през април предходната година.

За последната година акциите на сдружението на Българската фондова борса са поскъпнали с близо 80%, като в петък се търгуваха на 9.6 лева През август следва акционерите да одобрят препоръчаната стратегия за нарастване на капитала и гратис разпределение на книжата. Очаква се това да усъвършенства ликвидността и да увеличи цената на акциите.

Растящо произвеждане

За първите шест месеца на 2017 година предприятието е произвело 20% повече панелни радиатори по отношение на същия интервал на предходната година, или общо 231 744 броя. За растежа в производството значителен принос има и новата линия за тръбни радиатори, като размерът на тези артикули е достигнал 62 840 броя. За съпоставяне, за същия интервал на предходната година, когато беше пусната линията, предприятието създаде 9840 тръбни радиатора.

Продажбите като размер се покачват с 49% за полугодието, като немалка част от тях е на стоманени лири за баня от новото произвеждане, демонстрират данните на сдружението. Компанията продава продукцията си най-вече в страните от Еворейския съюз, като доминиращ дял от продажбите е към чешката компания майка Korado Group, която държи 83.81% от българското сдружение. Друг по-голям пазар е Румъния. От доклада излиза наяве, че през тази година " Корадо " е имала продажби и в страни като Унгария, Босна и Херцеговина и Франция, които не са били измежду дестинациите за експорт през първата половина на 2016 година Въпреки това като цяло продажбите в Европейски Съюз са нарастнали с към 62% за сметка на по-малките размери в трети страни. Българският пазар остава дребен (3% от общите продажби), само че продадените бройки се усилват с 8% на годишна база. Във финансово изражение продажбите в страната пък нарастват със 17% до 734 хиляди лева

Финансов скок

Общо приходите от продажби на " Корадо - България " се покачват с близо 63% до 21.6 млн. лева (виж таблицата). Това компенсира нарастването на разноските по стопански детайли с 58%, които доближават 18.6 млн. лева Основното перо от тях са разноските за материали, които нарастват както вследствие на увеличеното произвеждане, по този начин и на по-скъпите първични материали.
Печалбата на компанията нараства двойно през първите шест месеца на годишна база, с което на процедура се резервира наклонността от края на първото тримесечие. За полугодието чистият финансов резултат е близо 3 млн. лева Печалбата за интервала на процедура е малко по-висока от тази за цялата 2016 година, когато компанията регистрира 2.9 млн. лева

За предходната година сдружението разпредели 2.3 млн. лева като дял, или по 0.26 лева на акция. Решението за това беше взето на общо заседание на акционерите през май. За съпоставяне, за 2015 година акционерите на " Корадо " получиха по 0.18 лева на акция.

Още акции

През последните два месеца книжата на компанията доближиха 9 лева, като в петък се търгуваха на цена от 9.6 лева за брой. За съпоставяне, преди година цената им беше 5.37 лева Според компанията пазарът още не е отчел финансовите резултати за полугодието. " Трябва да изчакаме пазарът да реагира на тези изключителни достижения. Аз мога единствено още един път да поздравя тези, които ни се довериха и вложиха в " Корадо - България " преди две години и половина при цена на акцията от 2.75 лева ", разяснява основният изпълнителен шеф на Korado Group Войтех Чамек.

Компанията следва да раздаде премийно и спомагателни акции на актуалните акционери, като на всеки две притежавани сега акции те ще получат по още една. Решение за това би трябвало да бъде взето на изключително общо заседание на 9 август. В резултат на това общият брой на акциите ще се усили от сегашните 8.779 млн. на 13.168 млн. Очаква се тази стъпка да има позитивен резултат върху ликвидността и цената на книжата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР