Според европейското и национално законодателство въздухът се смята за мръсен,

...
Според европейското и национално законодателство въздухът се смята за мръсен,
Коментари Харесай

В София най-мръсен въздух дишат в кварталите „Надежда“, „Хиподрума“ и „Павлово“

Според европейското и национално законодателство въздухът се счита за замърсен, в случай че е имало превишаване на нормата от 50 микрограма повече от 35 дни годишно.

Според формалните данни на Изпълнителна организация по околна среда (ИАОС) 36 станции в страната са отчели превишаване годишната норма. Най-критично е положението на въздуха в градовете Видин, Горна Оряховица, Враца, Пловдив и София.

„ Най-много превишавания на допустимата норма като брой дни е в Пловдив – жк. Тракия, 89 дни “, изяснява Валери Серафимов, който е шеф на Дирекция „ Мониторинг и оценка на околната среда “ в Изпълнителна агенция по околна среда.
Въздухът в Перник още веднъж е със повишени равнища на серен диоксид Проблемът продължава втори ден
С най-чист въздух могат да се похвалят в Добрич, където нормата е превишена едвам 7 дни в годината. Въпреки превишаването, от организацията регистрират, че тук-там броя дни понижава: „ Почти във всички обитаеми места са установени подобрявания качеството на въздуха. И единствено един образец ще ви дам – в Горна Оряховица през 2018 година е имало 110 дни с измерени концентрации 50 микрограма, през 2019 година към този момент са 64. Тази наклонност е посевместна за цялата страна, може да има повече от 35 дни, само че броят понижава “, показва Серафимов.

В столицата най-мръсен въздух дишат в „ Надежда “, „ Хиподрума “ и „ Павлово “.

„ Там, където има повече от 35 дни, би трябвало да са тормозим, само че за това има общински стратегии за повишението на въздуха, които са създадени, друга част в този момент се развиват. Нямаме случаи в столицата всичките пунктове да сме имали измерен чист въздух. Няма по какъв начин да се случи – знаете столицата е ситуирана неподходящо в Софийското равно поле и е обградена от планини, тъй че, както виждате в последните 3-4 дни има непрестанно мъгли, които не разрешават разсейването на атмосферни замърсители, натрупват се, получават високи концентрации на фини прахови частици “, споделя още специалистът.

Най-качествен въздух в София е регистриран в кв. „ Дружба “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР