Според европейската програма Коперник през 2023-та е регистриран третият най-топъл

...
Според европейската програма Коперник през 2023-та е регистриран третият най-топъл
Коментари Харесай

През 2023-та е регистриран третият най-топъл януари в Европа

Според европейската стратегия " Коперник " през 2023-та е регистриран третият най-топъл януари на Стария континент, с температурни върхове в редица страни през първия ден от месеца.

През февруари каналите във Венеция съвсем пресъхнаха. Нивата на водата доближиха рекордно ниски стойности.

Екстремни горещини и суша имаше и през 2022-ра, когато Европа записва най-топлото лято от 500 години насам.

Ниските равнища на река Дунав, невиждани от близо век, извадиха на повърхността кораби от Втората международна война. Сушата затрудни корабоплаването по река Рейн в Германия. Пресъхна и най-голямата италианска река По.

В продължение на седмици пожарникари се бореха с огнени стихии в горите на Испания, Португалия, Франция и редица други страни.

По-рано шефът по климатичните въпроси на Организация на обединените нации сигнализира, че сходни феномени е имало по целия свят.

„ Само вижте последното лято. Екстремните горещини, пожарите, наводненията, сушите. Независимо дали в Европа, без значение дали в Северна Америка или Китай, последствията от изменението на климата и неговите въздействия са осезаеми “, показва Саймън Стийл – шефът по климатичните въпроси на Организация на обединените нации.

Миналата година Пакистан претърпя огромна суша, а по-късно и наводняване, което заля една трета от територията на страната. В Аржентина пожарите опустошиха близо 2 млн. акра повърхност.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР