Според Европейската комисия по-ниското потребление на бутилирана вода може да

...
Според Европейската комисия по-ниското потребление на бутилирана вода може да
Коментари Харесай

Европарламентът настоява: Пийте вода от чешмата!

Според Европейската комисия по-ниското ползване на бутилирана вода може да помогне на семействата в Европейски Съюз да спестят над 600 милиона евро годишно. Ако доверието в чешмяната вода се усили, това ще докара до понижаване на пластмасовите боклуци от бутилирана вода, което от своя страна ще ограничи морските боклуци. Пластмасовите бутилки са едни от най-често срещаните пластмасови предмети по европейските плажове.

Директивата за питейната вода, утвърдена във вторник от Европейския парламент, ще обезпечи по-добър достъп до висококачествена чешмяна вода, в това число за уязвимите групи от популацията. Новите правила имат за цел да подобрят достъпа до висококачествена чешмяна вода в целия Европейски Съюз. Те идват в отговор на настояванията на над 1,8 милиона европейци, които подписаха първата сполучлива европейска гражданска самодейност Right2Water за по-добър достъп до безвредна питейна вода.

Държавите членки ще подсигуряват безплатното даване на вода в публичните здания и ще предизвикват заведенията за хранене, столовите и доставчиците на кетъринг услуги да дават на клиентите вода гратис или против ниска такса за обслужване. Държавите членки следва също по този начин да подхващат ограничения за възстановяване на достъпа до вода за уязвими групи като бежанци, номадски общности, бездомни хора, както и за малцинствата, като да вземем за пример ромите.

За да може хората да бъдат насърчени да пият чешмяна, а не бутилирана вода, качеството на чешмяната вода ще се усъвършенства посредством по-строги ограничавания за някои замърсители, в това число за олово.

До началото на 2022 година Комисията ще изготви лист на веществата или съединенията, представляващи заплаха за здравето от социална и от научна позиция, и ще прави мониторинг над тях. Списъкът ще включва фармацевтични артикули, ендокринни извършители и пластмасови микрочастици.

Държавите членки ще подсигуряват, че ограниченията, подхванати за използване на новите стандарти, се основават на правилото на нерешителност и при никакви условия не водят до утежняване на актуалното качество на питейната вода.

„ Двадесет години след влизането в действие на първата инструкция за питейната вода, е време тя да бъде обновена и да се вкарат по-строги ограничавания за някои замърсители, като да вземем за пример оловото. За Европейския парламент беше извънредно значимо новата инструкция да спомогне за това питейната вода да стане по-безопасна и да бъдат взети под внимание новите замърсители. Ето за какво поздравявам наредбите на директивата, отнасящи се за пластмасовите микрочастици и ендокринните извършители като Бисфенол А “, сподели евродепутатът Кристоф Хансен (ЕНП, Люксембург).

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР