Според Европейската информационна система за горски пожари само този месец

...
Според Европейската информационна система за горски пожари само този месец
Коментари Харесай

Мръсният въздух при пожар се отразява на сърцето и мозъка

Според Европейската осведомителна система за горски пожари единствено този месец са се запалили над 170 хиляди хка гори – двойно повече от междинното за интервала сред 2003 година и 2022 година

Последици има освен за природата, само че и за индивида – специалисти предизвестяват, че огнените стихии се отразяват и на здравето. Димът, който се отделя в атмосферата при пожар, съдържа рискови субстанции, в някои случаи даже олово.
Когато частиците навлязат в белите дробове, могат да провокират инфектиране, което да засегне и други елементи на организма. Белият дроб е покрай сърцето, има доказателства, че мръсният въздух се отразява и на здравето на сърцето.
Колийн Рийд, учител в университета в Колорадо

Отражение може да има и върху мозъчната активност.
Има от ден на ден доказателства за резултата на мръсния въздух върху мозъка и мозъчните функционалности. Един от замърсителите при горски пожар е въглеродният оксид. Той е рисков и при нараснали концентрации е потвърдено, че може да окаже въздействие върху когнитивната функционалност.
Франк Кели, Imperial College London

Едно от най-сигурните средства за отбрана от мръсния въздух ни е познато най-вече от тежките месеци на пандемията.

„ Маските N95, с които свикнахме поради Коронавирус, са доста положителни за отбрана от въздуха към вас. Хирургическите маски пазят другите от капчиците, които издишвате. Докато N95 и KN95 защищават самите вас “, изяснява Рийд.

Според Световната здравна организация се чака огромните горски пожари да зачестят поради изменението на климата, а с това ще се усилва и мръсният въздух.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР