Според експерти в задача номер 18 от теста в матурата

...
Според експерти в задача номер 18 от теста в матурата
Коментари Харесай

Нов скандал заради матурата по математика! Смятат, че има грешка и в тази матура, вижте къде…

Според специалисти в задача номер 18 от теста в матурата по математика има неверно заложено изискване, съобщи Блиц.

То гласи: “В успоредник дължините на по-малката страна и на по-малкия диагонал са надлежно равни на 8 и на 6 см., а ъгълът сред тях е 60 градуса. Дължината на другия диагонал на успоредника е равна на…”.

И са изброени 4 отговора, оповестява Bulgaria on air. Според Красимира Божкова, която е преподавател по математика и физика в столичното 119 СУ, в изписването на изискването е позволена техническа неточност.

“Би трябвало да написа: Едната страна на успоредника и по-малкия диагонал подписват ъгъл 60 градуса, тогава задачата е решима и няма да има противоречия”, изясни преподавателката. Божкова изясни, че концепцията на задачата е да се приложи косинусова теорема.

Тя позволи, че част от зрелостниците са тръгнали по неверен път за решение на задачата, само че по думите ѝ в действителност изискването е заложено неточно.  Красимира Божкова добави също, че за пръв път се позволява сходен гаф на матура по математика. Преподавателката предложи след правенето на дилемите да има комисия от настоящи учители, които да ревизират изискванията на дилемите, преди учениците да би трябвало да ги вземат решение.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР