Според експерти Русия разполага с 1912 бойни глави за тактически

...
Според експерти Русия разполага с 1912 бойни глави за тактически
Коментари Харесай

Атомни подводници, бомбардировачи, установки: с какви ядрени оръжия разполага Русия?


Според специалисти Русия разполага с 1912 бойни глави за тактически нуклеарен удар. С какви тъкмо оръжия разполага Кремъл и какъв е рискът да ги употребява?

нуклеарните закани на Кремъл навлизат в нова фаза. Според перверзната логичност на съветското управление отсега нататък всяко нахлуване на украинците ще се счита за нахлуване против съветска територия, надлежно и за вероятен мотив за потребление на нуклеарно оръжие. Това написа в разбора си за портала T-Online Мартин Кюпер.
Редакцията предлага
" Ескалация за деескалация "

Авторът разяснява, че в тази ситуация става дума за удари с тактическо нуклеарно оръжие, което има доста по-малка мощност от стратегическото. Стратегическите нуклеарни заряди имат взривна мощност сред 100 килотона и няколко мегатона тротилов еквивалент. Само за съпоставяне: американската бомба, която през 1945 година унищожи Хирошима, беше 15 килотона.

В днешно време стратегическите нуклеарни оръжия служат основно за въздържане, до момента в който тактическите - според циничното мнение на редица военни - могат даже да бъдат употребявани за лимитирани бойни дейности, без това да докара до нуклеарна ескалация. Този мироглед евентуално изповядва Владимир Путин, следвайки съветската теория на " ескалация за деескалация ". 

Русия разполага с най-големия нуклеарен боеприпас в света

Мартин Кюпер напомня, че Русия разполага с най-големия нуклеарен боеприпас в света. НАТО значително ликвидира тактическите си нуклеарни оръжия, до момента в който Русия ги пази. Наблюдатели от американския " Бюлетин на нуклеарните учени "  смятат, че този боеприпас възлиза на към 1912 бойни глави, които се намират в ръцете най-много на военноморския флот и на военновъздушни сили.

Ето за какви оръжия става дума съгласно обявата:

Многоцелеви атомни подводници   план 885  " Ясен " . Тези релативно нови подводници, първо показани през 2015 година, могат да бъдат въоръжени с крилати ракети " Калибър ", с които да обстрелват наземни цели на разстояние до 2500 километра.

Бомбардировачи със междинен обхват " Туполев Ту-22М ", " Сухой Су-24 " и МИГ-31К , които могат да изстрелват крилати ракети. В тази категория влиза и хиперзвуковата ракета " Кинжал ", за която Русия твърди, че към този момент неколкократно е била употребена във войната в Украйна, въпреки единствено с стандартен заряд.

Самоходната артилерийската установка  " 2С7М Малка " , която може да изстрелва и нуклеарни снаряди на разстояние до 55 километра.

Ракетна система със междинен обхват " Искандер-М " . Подвижната ракетна установка може да изстрелва ракети на до 500 километра разстояние, а крилати ракети – даже до 1500 километра. Ракетите " Искандер ", ситуирани в съветския ексклав Калининград, могат да доближават до цели в Берлин, Варшава и Копенхаген.

Бомбардировачи " Ту-22М " и " Ту-160 "

Мартин Кюпер напомня, че тактическите нуклеарни оръжия са били създадени в годините на Студената война, с цел да се употребяват за заличаване на войскови подразделения, танкови бригади, командни пунктове и бункери на врага. Макар че взривната им мощност е много по-ниска от тази на стратегическите нуклеарни оръжия, тактическите атомни оръжия могат да провокират опустошителни опустошения. Кюпер счита обаче, че войнолюбецът Путин залага най-много на психическото влияние на нуклеарните оръжия, с цел да прекърши съпротивата на украинците и да спре оръжейните доставки от западните съдружници на Киев.

Няма признаци Русия да се готви за потреблението на нуклеарно оръжие

Пред портала T-Online оръжейният специалист Павел Подвиг твърди обаче, че сега подобен сюжет не се обрисува:

" Ако оставим настрани междуконтиненталните ракети и ракетите в нуклеарните подводници, нуклеарното оръжие не може да се употребява толкоз бързо. Досега няма атомни бомби, натоварени на самолети, няма нуклеарни бойни глави, инсталирани на ракети, няма приведени в бойна подготвеност рампи " Искандер " с нуклеарни бойни глави. Всички тези оръжия още са по складовете, а Съединени американски щати към този момент не виждат признаци, че Русия се готви за потребление на нуклеарно оръжие ", изяснява Подвиг.

В обществената мрежа " Туитър " оръжейният специалист твърди още, че въпросните нуклеарни заряди би трябвало да се изкарат от бункерите, да се натоварят на камиони, да бъдат откарани на съоветните местоположения и приведени в бойна подготвеност. Тези процеси са забележими и неведнъж са били обсъждани от НАТО по време на учения, напомня Подвиг.

Едно известие от Москва дава очаквания за скорошно понижаване на напрежението. Макар че беше заглушена от дрънкането на оръжие през последните дни, новината е значима. Агенция " Интерфакс "  съобщи, че Русия и Съединени американски щати договарят за възобновяване на двустранните нуклеарни инспекции в границите на договорите СТАРТ за нуклеарно разоръжаване. Тези инспекции бяха прекъснати през март 2020 година поради пандемията от ковид. Новият контракт СТАРТ от 2011 година планува по-нататъшно съкращаване на стратегическите нуклеарни арсенали на двете страни.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР