Според експерти няма никаква логика в подобна реформа, освен пълна

...
Според експерти няма никаква логика в подобна реформа, освен пълна
Коментари Харесай

ОФНЮЗ: Въртележка в транспорта – РВД щяло да е дружество, а НКЖИ – агенция?

Според специалисти няма никаква логичност в сходна промяна, с изключение на цялостна кадрова чистка
Транспортният министър Николай Събев желае Държавно дружество „ Ръководство на въздушното придвижване “ (РВД) да стане комерсиално сдружение, а Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) и Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ (ДППИ) да бъдат преобразувани в изпълнителни организации.

Това оповестява OFFNews, базирайки се на документи, с които разполагат.

Според експерти от транспортния бранш в новата концепция на министър Събев е доста мъчно да се откри каквато и да е здрава логичност. Бивш транспортен министър коментирал, че в Европа няма страна, в която националната железопътна инфраструктура да е благосъстоятелност на организация. Подобна промяна обаче неизбежно ще докара до аутсорсинг на частни компании на редица действия, които сега се правят от самата НКЖИ. Същото важи и за ДППИ.

Много странна е и трансформацията на РВД. Според условията на Международна организация за гражданска авиация (ICAO) националните авиодиспечерски служби би трябвало да събират такси, които да са задоволителни, само че не и да надвишават разноските за реализиране на активността. Ако РВД стане комерсиално сдружение обаче приходите ще отиват в хазната, а излезе ли на облага - ще би трябвало да бъдат понижени таксите за прехвръкване.

Възможно е и задачата на плануваните промени в РВД, НКЖИ и ДППИ да е постигането на цялостна кадрова чистка във въпросните структури посредством отбягване на наредбите на закона за обществените предприятия, считат други източници на.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР