Според две нови проучвания, притежанието на куче вероятно удължава живота

...
Според две нови проучвания, притежанието на куче вероятно удължава живота
Коментари Харесай

Изглежда кучето удължава живота ни

Според две нови изследвания, притежанието на куче евентуално удължава живота на хора, които са претърпели сърдечен удар или инфаркт и живеят сами. Новите данни надграждат резултатите от предходни проучвания, които показват изгодите за сърдечно-съдовата система от наличието на този домакински любим в всекидневието ни.

Трябва да се има поради, че двете изследвания не могат изрично да потвърдят, че притежанието на куче директно намалява смъртността, само че подсказват, че евентуално е тъкмо по този начин.

Известно е, че обществената изолираност и заседналият живот водят до влошено здраве, а съществуването на куче в живота ни дава мотив за доста придвижване и другарство с други притежатели на кучета, като в допълнение към това намалява и кръвното налягане. Всичко това води до по-добро качество на живот и по-крепко здраве.
 Снимка 447814

Тези наблюдения са подтикнали и учените да ревизират по какъв начин кучето повлиява здравето ни.

В изследването взели присъединяване шведи на възраст 40-85 години, които са претърпели инфаркт или инсулт сред 2001 и 2012 година Те сравнили здравословното положение и смъртността на притежателите на кучета измежду тях с тези на пациентите, които нямат куче. И открили, че:
рискът от гибел при пациентите, които имат куче, претърпели са сърдечен удар и живеят сами, е с 33% по-нисък; при тези от тях, които живеят с сътрудник или дете, е с 15% по-нисък от риска, на който са подложени хората без кучета. рискът от гибел при пациентите, претърпели инсулт, имащи куче и живеещи сами, е с 27% по-нисък, а при тези, които живеят и с най-малко още един човек - с 12% по-нисък.
Учените открили още, че рискът от гибел заради каквато и да е здравословна причина при притежателите на кучета също е по-нисък .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР