Според доц. Стойчо Стойчев промените в Изборния кодекс ще променят

...
Според доц. Стойчо Стойчев промените в Изборния кодекс ще променят
Коментари Харесай

„Хартиените“ партии ще направят правителство, но след изборите?

Според доцент Стойчо Стойчев измененията в Изборния кодекс ще трансформират салдото в Народното събрание след вота 

Редовно държавно управление в това Народно заседание не може да се сформира. Ще има предварителни парламентарни избори през тази пролет. Около тази теза се сплотиха някогашният енергиен министър Мирослав Севлиевски и политологът Стойчо Стойчев в " Здравей, България " по Нова телевизия.

„ ГЕРБ и Демократична България бяха дружно преди 15 години. Партията на Бойко Борисов я има единствено, тъй като тогавашните водачи на Демократична България взеха решение да оказват помощ той да направи партия. Те сътвориха модела „ Борисов “ и по тази причина си ги харесва. Иска да са дружно. Познават се от детските години в политиката “, сподели ексминистърът. 

„ Това, което се случи с Изборния кодекс, беше огромна нелепост. Загубиха доста време. Можеше да създадат по този начин, че да има цифрова ЦИК, тъй като до момента говореха за операции с машините, а те могат да стават в „ Информационно обслужване “. Трябваше да има и хартиена бюлетина, само че без преференции. Който желае за избран претендент, да гласоподава с машина. Тогава всичко щеше да е просто и ясно. И двете страни щяха да са удовлетворени “, добави той.

„ Големият въпрос е не дали ще създадат държавно управление, тъй като на всички е ясно, че няма, само че значимо е по какъв начин ще подходят с правенето на кабинет. Имаме в този момент една декларация, която са посочили и доста наподобява на държанието на Филип Димитров от 90-те години - „ единствено аз и никой различен “. Това е малко евентуално да се се случи “, разяснява Севлиевски.

„ Акад. Николай Денков беше звездата на предходния кабинет. Сега въпросът е дали ще забележим в този Лена Бориславова. Тя е същинската звезда на тази партия. Въпросът е дали ще я създадат министър “, добави той.

Политиците от „ Продължаваме промяната “ би трябвало да покажат, че и те се трансформират, сподели още някогашният министър. 

„ Въпросът обаче е дали президентът Румен Радев, който командва цялата съдружна процедура, накъде я води – дали към реализация на мандата или към предварителни избори. Партиите още на 5-6 октомври като са били ясни броят на депутатите в парламентарните групи са се разбрали дали ще има държавно управление. Ясно е било още тогава, че няма да се сформира “, сподели пък доцентът. 

„ Ако Радев искаше да се осъществя третия мандат, нямаше да има смисъл да се бави връчването на втория, а щеше да го връчи преди Нова година, а третия можеше през днешния ден да го даде на „ Демократична България “. Тази партия поема доста по-твърд ангажимент да следва кардинална стратегия и е допустимо да събере поддръжката на ГЕРБ и Политическа партия без двете огромни партии да вземат участие със свои представители в кабинета “, добави той.

„ След предварителните избори ще се промени малко салдото. В момента имаме един кантар, който си стои в средата и на на никое място не ще да се наклони. Това ще се случи с помощта на измененията в Изборния кодекс, тъй като неналичието на хартиената бюлетина спря към 300-400 хиляди души да гласоподават “, разяснява доцент Стойчев. 

„ Те ще отидат за така наречен хартиени партии. Тези гласове биха трансформирали с 5-6 депутати салдото в Народното събрание, което ще докара до реализация на някакъв мандат “, сподели още той.
 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР