Според документите преди шест години собственик на фирма е поискал

...
Според документите преди шест години собственик на фирма е поискал
Коментари Харесай

Сигналът срещу Гешев отива във ВСС до края на седмицата

Според документите преди шест години притежател на компания е изискал от Иван Гешев като прокурор подпомагане. А по-късно в подмяна на това е трансферирал дял от компанията си на бащата на Иван Гешев. Документите са почнали да се получават в министерството от няколко месеца. Освен това, този сигнал е подаден и в Министерство на вътрешните работи, откъдето са почнали инспекция.

Част от документите по сигнала за оказан напън върху компания са получени във ведомството още предходната седмица, оповестяват от bTV.

Правосъдният министър Надежда Йорданова уточни, че събраните данни са задоволителни, с цел да се насочи предложение до пленума на Висшия правосъден съвет за пускане на процедура за предварителното освобождение на Гешев от поста основен прокурор.

Това обаче няма да е първият сходен опит. Предшественикът на Йорданова в служебния кабинет - Янаки Стоилов, внесе предложение за пускане на същата процедура до Висш съдебен съвет, само че болшинството отхвърли да се произнесе всъщност след разногласия, траяли близо 7 часа. Висш съдебен съвет остави без разглеждане предлагането за уволняване на Гешев, тъй като болшинството заключи, че то не е възможно. Не е записано обаче на какво съображение стъпва тази оценка.

“Работи се по въпроса, тъй че чакам Висш съдебен съвет да има най-малко трима смели сътрудници, които дас е самосезират. Но даже аз няма да пасувам, работим по въпроса и оптимално бързо ще предприемем нашите дейности, с цел да може да се търси отговорност по тази посока “, сподели правосъдният министър Надежда Йорданова.Бившият министър на правораздаването Иван Демерджиев сподели, че той също е получавал сигнал за оказан напън за дейности на Гешев като редови прокурор за прекачване на благосъстоятелност на част от компания на неговия татко.

“В комерсиалния указател по това време са подадени такива документи. Странно е, че от наличието на документите не излиза наяве на какво съображение Стоимен Гешев придобива тези дялове от това сдружение и в случай че е вярна информацията, че по това време господин Гешев е имал отношение към производствата, които са се развивали в прокуратурата или е бил към този момент почитан прокурор, каквито са изказванията, мисля, че имаме сериозен проблем на спор на ползи “, споделя Демерджиев.

От прокуратурата отхвърлиха коментар. Коментираха обаче служебния кабинет и не пропуснаха на брифинг да подлагат на критика Плана за възобновяване и развиване и обявиха, че служебното държавно управление, а не Европейската комисия изисквало промени в прокуратурата и фигурата на основния прокурор.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР