Според доклад на Европейската комисия относно състоянието на Енергийния съюз,

...
Според доклад на Европейската комисия относно състоянието на Енергийния съюз,
Коментари Харесай

България консумира близо 4 пъти повече енергия спрямо страните в ЕС

Според отчет на Европейската комисия по отношение на положението на Енергийния съюз, оповестен в края на 2017 година, България изостава в съпоставяне със страните в Европейски Съюз във връзка с енергоемкостта. Първичното енергийно ползване в страната е близо 4 пъти по-високо по отношение на междинното равнище в Европейски Съюз, макар постигнатото понижение от 39% или 2% на средногодишна база за оценения интервал 2000-2015. Макар в България цените на електрическа енергия и газ за промишлеността да са по-ниски, доста от фирмите не могат да трансфорат това в конкурентно преимущество заради високата енергоемкост.

Важен аспект в плановете за енергийна успеваемост е холистичният метод към съществуващите енергийни системи, какъвто ползва екипът на Резалта. Той се състои в оценяване на актуалното положение на системите в тяхната целокупност, планиране, финансиране и внедряване на подобаващото решение, като Резалта обезпечава и съответната поддръжка, мониторинг и ръководство. По този метод компанията подсигурява, че търсеното усъвършенстване на успеваемостта ще бъде реализирано.

„ Проследяването на действието на внедреното съоръжение, обслужването му, нанасянето на корекции при нужда и регистрирането на нови благоприятни условия за усъвършенстване работата на системите постоянно е основен миг за реализиране на висока енергийна успеваемост. Много значимо е и поддържката на внедрените системи във времето. “, сподели Ирена Младенова, ръководещ шеф на Резалта България, в изявление за Bloomberg TV.

Енергийните пазари се трансформират в международен мащаб, повлияни от новите трендове и технологии. Търсенето на новото „ обикновено положение “ се въздейства освен от регулациите и екологичните правила, само че и от устрема към успеваемост и самостоятелност посредством разпределено произвеждане, което трансформира потребителите в консуматори-производители. Технологичното развиване на енергийния бранш разрешава енергийноефективните планове да се реализират на пазарен принцип благодарение на компании като Резалта.

Проектите в региона на възобновимите енергийни източници са на прага на нов напредък, към този момент привързан с осъществяване, основано на пазарни модели. Според отчет на Международната организация за възобновима сила от 2017 година развиването на технологиите способства за намаляването на цените за произвеждане на възобновима сила, нареждайки плановете за водноелектрически и вятърни централи и геотермалните планове в ценовата категория на плановете, генериращи сила от изкопаеми горива. Прогнозите са, че 2020 година ще е повратната точка, след която цената на електричеството от възобновими източници ще падне под тази на електрическата енергия, създадена от изкопаеми източници.

Според Ирена Младенова, българският бизнес от ден на ден осъзнава добавените изгоди от дълготрайните вложения в енергийната успеваемост. Сред тях са понижаване на разноските, повишение на конкурентоспособността, възстановяване на качеството на бизнес процесите, продуктите и услугите, съблюдаване на регулаторните условия, покриване на стандартите на интернационалните клиенти и не на последно място - възстановяване на корпоративната известност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР