Според директора на Булгартрансгаз Владимир Малинов новата оферта на свързания

...
Според директора на Булгартрансгаз Владимир Малинов новата оферта на свързания
Коментари Харесай

Руски поток през България

Според шефа на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов новата оферта на обвързвания с Русия претендент е по-добра от тази на саудитската " Аркад "

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Състезание с предупреден победител. Такова се оказа най-голямата социална поръчка за последното десетилетие в България - тази за продължението на " Турски поток " с бюджет от близо 3 милиарда лева Както предвидиха още през февруари съветските медии, държавната компания " Булгартрансгаз " реши да разпореди плана на обвързваното с Русия обединяване " Газово развиване и уголемение в България ", откакто на 28 май изненадващо в профил класирания към този момент преди всичко саудитски консорциум " Аркад ".

С този поврат руснаците на процедура затварят кръга към бъдещия директен газопровод. Те ще са главните ползватели на тръбата, ще прибират всички директни такси през първите 10 - 15 години, защото в началото ще финансират строителството и ще начислят рента върху вложените средства, а България, като се изключи че ще похарчи стотици милиони за съпътстващи уреди, се лишава и от обезпечените облаги за 1.4 милиарда лева по сегашния контракт с " Газпром ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Новото решение на " Булгартрансгаз " предстои на обжалване пред Комисия за защита на конкуренцията и в случай че арабският претендент стачкува, газопроводът няма да е подготвен в идващите 7 месеца и ще има отсрочване. В същото време държавната компания желае градежът да стартира допустимо най-скоро, защото е поела ангажимент пред " Газпром ", че още от началото на 2020 година ще обезпечи техническа опция за транспорт на природен газ в посока Сърбия. Ако това не се случи, ще има обилни по мярка отрицателни последствия за държавното сдружение.

Как се подменя победител

Отстранената оферта на арабите не е била проформа и от тяхна страна са били водени даже договаряния с банки за финансирането, с юристи и със строителни компании, споделят източници на " Капитал ". Така че в тази ситуация не става дума за симулирано съревнование за пред обществото и Европейски Съюз. По-скоро се е появил неочакван съперник на руснаците, който за тяхна неволя е дал по-ниска цена.

След оповестяването на класирането при започване на април е последвало закъснение от страна на арабския консорциум при подготовката на документите за подписването на контракта. Първоначално това е трябвало да се случи до 16 май, само че от протоколите към публичната поръчка се вижда, че по искане на " Аркад " " Булгартрансгаз " е удължил с една седмица периодите. Така съглашението е трябвало да се подписа в 11:00 на 23 май. Тогава обаче не се явява представител на претендента, а и въпросните документи още веднъж не са показани в целокупност. В резултат на 28 май държавната компания излиза с решение за отстраняването на този претендент и насочва покана за сключване на контракт към втория в класирането.

" Още на 17 май, ден след приключването на първичния период за сключване на контракт, ние получихме писмо от втория класиран участник. В него се споделяше, че заради неналичието на обществена информация за хода на процедурата по подписване на съглашението с " Аркад " обединяване " Газово развиване и уголемение в България " заявява в съответната правно обвързваща форма, че е готово да предложи отстъпка от цената в размер на 31.15%, без да трансформира останалите параметри на офертата си ", изясни шефът на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов. Така внезапно се оказва, че вместо 1.6 милиарда евро цената на въпросното обединяване става 1.1 милиарда евро (2.15 милиарда лева.) - с минималните на фона на общата сума 5000 евро по-малко по отношение на офертата на " Аркад ".

Подобна смяна в ценовите параметри в хода на публичната поръчка е невиждана, само че съгласно " Булгартрансгаз " е изцяло законна. Обяснението е, че в тази ситуация става дума за непринуден отвод на изпълнителя да получи част от в началото поисканото възнаграждение. " Не се трансформират техническото и ценовото предложение на участника, въз основа на които той е класиран на второ място ", написа в новото решение за класиране. Там се споделя още, че не се прави нова класификация на претендентите поради препоръчаната отстъпка и не се трансформират избраните по-рано способи на заплащане.

В случая излиза, че въпреки и несполучливо присъединяване на саудитската " Аркад " в състезанието въпреки всичко е оптимизирало разноските, които България ще направи за този газопровод.

Удобният претендент Обединението " Газово развиване и уголемение в България " беше считано за любимец още преди офертите и преди да направи необикновената отстъпка от цената. С 50% дял в него е българският клон на люксембургската " Комплишънс дивелъпмънт ", през която точно е и съветската връзка. Публичната информация за тази компания е повече от нищожна, като тя няма даже личен уебсайт. За сметка на това досегашният шеф на " Комплишънс дивелъпмънт " Владимир Шматович е сегашен заместител общоприет шеф по развиването на съветската " Тръбна металургична компания " (ТМК) и член на борда на шефовете на подразделението й за газови и петролни тръби - IPSCO Tubulars Inc. Именно ТМК бе посочена от съветските медии като победител в поръчката за доставка на тръби за разширението на българския сектор на газопровода " Турски поток ". По информация на " Медиапул " пък представител на " Комплишънс дивелъпмънт " в процедурата на " Булгартрансгаз " е бил Андрей Зимин, който също е част от мениджмънта на ТМК, само че в протокола всички имена на физическите лица са заличени.
Показателно е и това, че с изключение на клон в България " Комплишънс дивелъпмънт " има подобен и в Белград - в Сърбия " Газпром " строи газопровода от българската до унгарската граница като продължение на " Турски поток ".

Останалите участници в обединяването " Газово развиване и уголемение в България " са италианската " Бонатти " и немската " Макс Щрайхер ". Тук любопитното е, че двете сдружения работят по различен огромен план на " Газпром " - построяват сухоземната част от " Северен поток 2 ".

Парите - от Русия за Русия

Важна детайлност в търга за продължението на " Турски поток " през България е, че цялото финансиране в началото би трябвало да се обезпечи от определения строител, а " Булгартрансгаз " ще изготви погасителен проект със период от 120 месеца, с цел да възвърне направените разноски за производството на тръбите и полагането им по дългото над 450 км трасе. Схемата наподобява на тази, която трябваше да се приложи за " Южен поток ", само че има една огромна разлика - този път държавната " Булгартрансгаз " носи цялата отговорност и в случай че няма доходи от пренос, отново ще би трябвало да заплаща.

От оповестените документи се схваща, че точно " Комплишънс дивелъпмънт " ще обезпечи нужното финансиране за плана - към 2.15 милиарда лева без Данък добавена стойност, като не е посочено, че за задачата ще се употребяват банкови заеми. Именно по тази причина са и догатките, че парите ще бъдат обезпечени по съветска линия, най-вероятно от самата " Газпром ", както е в Сърбия.

" Бонатти " и " Макс Щрайхер " пък ще дават отговор за строителството, само че най-вероятно ще превъзложат тези действия на български компании. В сектора се спрягат нормалните обвинени " Джи Пи груп " и ГБС.

Въпрос на рента

Средствата за месечните заплащания към строителя ще се набират от таксите за транспорт, които за въпросните 10 години се чака да бъдат към 3.62 милиарда лв.. На пръв взор тази сума наподобява задоволителна за изплащането на плана, само че има няколко детайлности. На първо място, с тези пари ще би трябвало да се покрият и експлоатационните разноски от 131.4 млн. лева на година, или общо 1.58 милиарда лв..

Така държавната компания ще разполага с чисти доходи от към 2 милиарда лева за изплащането на инвестицията, само че казусът е, че към тази сума би трябвало да се прибави наложителното оскъпяване при разсроченото заплащане. В случая лихвата ще бъде 4.1% (колкото бе предложила и " Аркад " ), защото обединяването " Газово развиване и уголемение в България " е направило отстъпка и от този индикатор. В първичната оферта оскъпяването варираше от 7% до 9% в другите години.

Без да се вземат поради никакви други детайлности, оскъпяването на плана освен това състояние ще доближи 500 млн. лв.. И това, в случай че заплащанията вървят методично, без закъснение, тъй като в противоположен случай ще се начисляват спомагателни лихви. С други думи, през първите 10 години " Булгартрансгаз " ще би трябвало да прави спомагателни разноски над постъпленията от директни такси, с цел да се разплати със строителя. А като имаме поради, че поради този план България непринудено се отхвърли от обезпечени доходи по Трансбалканския газопровод в размер на 1.4 милиарда лева, сметката от българска страна напълно не излиза.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР