Според диетолозите времето, в което се храним, оказва също толкова

...
Според диетолозите времето, в което се храним, оказва също толкова
Коментари Харесай

Най-подходящото време от деня за определени храни: сладолед сутрин, банани следобед, киви преди лягане

Според диетолозите времето, в което се храним, оказва също толкоз въздействие върху здравето ни, колкото това, което ядем. Кога е най-хубавото време да се насладите на разнообразни храни? Отговор дава английският „ Сън “.


Сладолед: 6:30 сутринта

Японско изследване от университета Киорин в Токио откри, че хората, които ядат сладолед заран, са по-бдителни и по-малко раздразнителни, което допуска, че яденето на замразена храна незабавно щом се разсъните може да усъвършенства когнитивните качества.

Учените са стигнали до извода, че студът подтиква високочестотни алфа талази в мозъка, а Лондонският институт по психиатрия споделя, че също така сладоледът дава възприятие на задоволство, равно на облага от лотарията.

Яйца и месо: 7:00 сутринта

Проучване, оповестено в American Journal of Clinical Nutrition, сподели, че хората, които ядат яйца за обяд, употребяват по-малко калории от тези, които да вземем за пример ядат храна, богата на въглехидрати. А точно богатите на протеини храни заран или след подготовка могат да ни оказват помощ останем сити за по-дълго време и по този метод понижим приема на ненужни калории по-късно денем. Освен това университетът Васеда в Токио откри, че потреблението на храни, богати на протеини заран, усилва мускулната маса.

Кафе и торта: 10:00

Идеалното време за кофеин и лека закуска е средата на сутринта. А точно, съгласно изследване на университета в Тел Авив, кафето рано заран може да провокира безпокойствие, защото тялото към този момент има високи равнища на „ хормона на напрежението “ кортизол, само че това понижава с напредването на сутринта, тъй че към 10:00 часа сутринта е идеалното време за кофеин и лека закуска. В допълнение към кортизола, изследване от израелски университет също изследва въглехидратите и наддаването на тегло и откри, че тези, които ядат торта заран, наддават по-малко от тези, които я ядат по-късно денем.


„ Яденето на това, което желаете, понижава желанието ви за това. Затова си позволете всеки ден да ядете по една дребна тортичка или парче сладкиш, като най-важното е да спрете на една, т.е. на малко късче ”.

Шоколад: 11:00

Шоколадът, при изискване че се яде преди обяд, може даже да помогне за загуба на тегло Така испанско изследване сподели, че дамите, които ядат към 100 грама сладко заран, изгарят повече телесни мазнини и имат по-ниски равнища на кръвната захар от тези, които въобще не употребяват шоколад.

Супа: 12:00 часа на обяд

Яденето на нискокалорична чорба към половин час преди обяд също оказва помощ при загуба на тегло, споделя изследване в Penn State University и демонстрира, че тези, които я ядат тогава, ще употребяват към 20 % по-малко калории от останалите.

Паста: 12:20

Бразилско изследване от 2021 година откри, че потреблението на множеството калории по-рано денем предизвиква загубата на тегло и метаболитното здраве, тъй че храните, от които се пълнее, се употребяват най-добре в ранния следобяд. Проучването откри, че яденето на множеството дневни въглехидрати, като паста, на обяд, дружно със здравословна диета, води до по-бърза загуба на тегло и след осем седмици ястие на храни с високо наличие на въглехидрати, участниците в изследването означават забележителна загуба на мазнини.


Банани: 17:30

Бананите, които са богати на минералите калий и магнезий, са известни с това, че оказват помощ за понижаване на „ хормона на напрежението “ кортизол в тялото, а калият също оказва помощ на мускулите да се провиснал по-бързо, тъй че е най-добре да хапнете банан след под напрежение работен ден. Бананите са богати и на серотонин, „ хормона на щастието “, виновен за положителното въодушевление.

Зърнени култури: 19:00

В композиция с въглехидрати от зърнени храни, аминокиселината триптофан в млякото е идеална за подкрепяне на заспиването, тъй че зърнените храни с мляко е най-добре да се употребяват вечерта, споделя Националната фондация за сън. Според изследване от 2015 година в списание Nutrients, дребните, богати на хранителни субстанции хранения са изключително потребни за здравето на сърцето и мускулната маса.

Киви: 21:30

Ако имате проблеми със заспиването вечер, би трябвало да изядете едно киви час преди лягане, съгласно четириседмично американско изследване. Респондентите са заспивали два пъти по-бързо от тези, които не са консумирали този плод преди да си легнат. /БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР