Според действащото законодателство министърът на отбраната има право да издаде

...
Според действащото законодателство министърът на отбраната има право да издаде
Коментари Харесай

Военното министерство: С граждански полети Русия въоръжава Сърбия

Според настоящото законодателство министърът на защитата има право да издаде разрешителни за 3 полета годишно на военни самолети, които да прелетят над нашето въздушно пространство.

" За военни въздухоплавателни средства, министърът на защитата позволява прекосяването през и/или пребиваването на територията на Република България с невоенен темперамент на до 3 въздухоплавателни средства от непознати въоръжени сили (в осъществяване на член 13, алинея 1, т. 4 от Закона за прекосяването през и пребиваването на територията на Р България на съюзнически и на непознати въоръжени сили) ", декларират от МО.

Русия през 2019 и 2020 година се е възползвала от това четири пъти, по два пъти на година, като по този метод не е надвишила позволения брой. И четирите разрешителни са били за съветски военни самолети, които е трябвало да доставят оръжие и специфична техника за Сърбия.

В същото време излиза наяве, че Русия е намерила метод да заобиколи тези ограничавания, като е доставяла специфична военна продукция за Белград с цивилен полети.

" Съгласно настоящата нормативна база, регламентираща процесите по издаване на позволения за осъществяване полети на непознати въздухоплавателни средства във въздушното пространство на Република България, няма условие министърът на защитата да съгласува постъпили претенции ", показват от МО.

Така през 2019 година Русия е получила 10 позволения от българските цивилен управляващи за прехвръкване над България на свои „ цивилен въздухоплавателни средства, транспортиращи товари със специфична и военна продукция с краен адресат Република Сърбия “. През 2020 година броят на издадените позволения е 5, а за актуалната – 2.

От МО акцентират, че в сегашния миг, когато страната ни е погълната напълно от вътрешнополитическите събития свързани с изборите и образуването на нов кабинет, не е издавано позволение за полети през нашето въздушно пространство на съветски самолети, транспортиращи товари със специфична продукция с краен адресат някоя от балканските страни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР