Според Делян Добрев това можело да стане реалност към края

...
Според Делян Добрев това можело да стане реалност към края
Коментари Харесай

България спира руския нефт наесен, държавата влиза в рафинерията

Според Делян Добрев това можело да стане действителност към края на октомври 

 

България да спре вноса на съветски петрол, който се употребява сега от “Лукойл ”. Това оферират водачите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. В петък те са внесли изменение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Подписи са поставили Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Десислава Атанасова и Делян Добрев и Ивайло Мирчев.

 

Срокът, който е заложен, е Министерският съвет да отнеме дерогацията без условности до 30 дни, след влизане в действие на закона.

 

Спирането на съветски петрол обаче може да стане не по-рано от края на октомври, и то при изискване че депутатите стартират да го преглеждат през септември, незабавно откакто се върнат от лятната си почивка, изясни Делян Добрев.

Този път сборът на гласовете на трите парламентарни групи би трябвало да е поръчител, че ще бъде признат с болшинство, означи още Добрев. Той напомни, че е предложил лишаване на дерогацията да стане с текстове от Закона за държавния бюджет, само че не е било признато.

 

Резултатът от такава мярка съгласно Добрев ще е да спре финансирането към Русия. От началото на дерогацията единствените печеливши от нея са “Лукойл ” и “Литаско ”, българският консуматор не печели нищо, акцентира депутатът от ГЕРБ. И изясни, че в случай че извадим от цената на горивата в България акциза и Данък добавена стойност и ги съпоставим с тези в прилежащите страни, ще се окаже, че са същите.

 

Продължават да ни  надписват горивата  с 50-60 ст., не внасят нищо във фонд “Сигурност на електроенергийната система ”, акцентира Добрев.

 

Той обясни, че съгласно законови разпореждания в действие от 24 януари т.г. рафинерията поради употребената дерогация би трябвало да внася всеки месец 70% от разликата сред цената на съветския и останалия петрол. Шест месеца по-късно във фонда няма нито една стотинка, разяснява Добрев. В края на предходната година дадоха обещание, че тази година ще платят 700 млн. лева налози, досега не знам да има платени такива, а би трябвало да се вършат предплатени месечни вноски, акцентира ръководителят на енергийната комисия. Според него страната била задоволително дълго толерантна към “Лукойл ”, само че компанията се възползвала от дерогацията единствено за лична полза. Рано или късно ще се наложи да си внесат средствата, тъй като в противоположен случай значи, че нарушават закона, счита Добрев.

 

Според вносителите прекратяването на дерогацията е втора стъпка в лишаването на “Лукойл ”, а оттова и на Кремъл, от спомагателните облаги за финансиране на военните дейности в Украйна. Ако съветската компания не съблюдава изискването за цялостна диверсификация на доставките на недопечен нефт, държавното управление би трябвало да сложи рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл ”, поддържавен надзор посредством необикновен търговски шеф. Това гласи и втората част от импортираните промени.

 

Според вносителите се постанова усилване на контрола върху активността на комерсиалното сдружение. Така особеният управител  би трябвало да се избере  по предложение на  държавното управление от  Народното събрание. Ако няма настоящо такова, ще се избира от кабинета.

 

След като бъде определен, той ще има задължението да показва подробни шестмесечни проекти за деяние, които ще са неразделна част от контракта за ръководство и ще бъдат регистрирани от комисията за икономическа политика в Народното събрание.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР