Според данните на няколко специализирани сайта за следене на морския

...
Според данните на няколко специализирани сайта за следене на морския
Коментари Харесай

Корабът Сукру Окан, по който Русия стреля предупредително, се намира край бреговете на България

Според данните на няколко профилирани уеб страницата за следене на морския трафик товарният транспортен съд " Сукру Окан ", по който Русия през днешния ден даде сигнален изстрел, се намира край крайбрежията на България, оповестява Българска телеграфна агенция.

Това е първият път, в който Русия стреля по търговски транспортен съд отвън акваторията на Украйна, откогато излезе предишния месец от подписаната под егидата на Организация на обединените нации зърнена договорка, написа Ройтерс.

През юли Русия спря присъединяване си в черноморската зърнена договорка, позволяваща на Украйна да изнася селскостопанската си продукция по море и Москва предизвести, че ще счита всички кораби, пътуващи към украински войни, за евентуални преносители на оръжие.

Русия съобщи, че патрулният транспортен съд на Черноморския флот " Василий Биков " е стрелял предупредително по плаващия под флага на Палау транспортен съд " Сукру Окан ", откакто плавателният съд не е дал отговор на настояването да спре за ревизия.

Според Русия корабът плава към украинското пристанище Измаил. Но съгласно данни за корабоплаването на компанията " Рефинитив " (Refinitiv) и уеб сайтове за следене на плавателните съдове в действително време като " Весъл Файндър " (vesselfinder.com) корабът се намира край крайбрежията на България и плава към румънското пристанище Сулина.

Министерството на защитата на Русия заяви, че съветските военни са се качили на кораба благодарение на хеликоптер Ка-29.

" След като инспекционната група завърши работата си на борда, " Сукру Окан " продължи пътя си към пристанище Измаил ", съобщи министерството на защитата.

Служител на турското министерство на защитата сподели, че е чул за случай с транспортен съд, пътуващ за Румъния, и че Анкара ревизира случая.

Говорител на украинското министерство на защитата съобщи, че формалните управляващи към момента не разполагат с детайлности за случая, само че че това е " явно следващият неприятелски акт " от страна на Русия.

Агенция Ройтерс не е съумяла да се свърже за коментар с плавателния съд или с неговите притежатели.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР