Според данни на LSEG в четвъртък следобед регистрираните в САЩ

...
Според данни на LSEG в четвъртък следобед регистрираните в САЩ
Коментари Харесай

Американските Bitcoin ETF-и достигнаха $4,6 млрд. в първия си ден

Според данни на LSEG в четвъртък следобяд записаните в Съединени американски щати борсово търгувани фондове за Bitcoin (ETF) са изтъргували акции на стойност 4,6 милиарда $, откакто в сряда SEC даде зелена светлина на дълго чакания артикул.     Това решение е повратен миг за промишлеността на криптовалутите, като то се чака да бъде и тест за цифровите активи, към момента обсъждани от доста експерти като рискови. Сега те могат да получат по-широко самопризнание като инвестиция.    Единадесет спот Bitcoin ETF-a - в това число iShares Bitcoin Trust на BlackRock, Grayscale Bitcoin Trust и ARK 21Shares Bitcoin ETF - започнаха да се търгуват в четвъртък сутринта, поставяйки началото на яростна конкуренция за пазарен дял. Grayscale, BlackRock и Fidelity се обрисуват като ранни водачи по размера на търговията, сочат още данните на LSEG.     " Търговските размери бяха относително мощни за новите ETF артикули ", споделя Тод Розенблут, пълководец във VettaFi, пред Reuters. " Но това е по-дълга конкуренция, а освен един ден търговия ”.   

Зелената светлина от Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища на Съединени американски щати пристигна късно в сряда, след десетилетна битка на криптоиндустрията. Досега SEC отхвърляше всички заявки за спот Bitcoin ETF поради опасения, че те могат да нарушат ползите на вложителите. В продължение на тази позиция ръководителят на регулатора Гари Генслер декларира в сряда, че утвържденията не са поддръжка за криптовалута №1, наричайки я " умозрителен, неустойчив актив ". 
Одобрението на ETF обаче подвигна цената на Bitcoin до най-високото ѝ равнище от декември 2021 година насам. За последно тя се увеличи с 0,77% до 46 303 $, до момента в който цената на Ethereum, втората по величина криптовалута, се увеличи с 2,79% до 2597,95 $.    Надпревара за пазарен дял    Регулаторното утвърждение провокира остра конкуренция за пазарен дял измежду емитентите, някои от които понижиха таксите за своите артикули доста под стандарта на американската ETF промишленост още преди старта в четвъртък.    Таксите на новите Bitcoin ETF-и варират от 0,2% до 1,5%, като доста компании са подготвени и на цялостен отвод от отчисления за избран интервал или за избран размер активи в долари. След като нейният ETF се включва в търговията, Valkyrie да вземем за пример понижава таксите си за повторно до 0,25%, като те не важат за първите три месеца.    

В четвъртък Grayscale беше утвърдена да преобразува съществуващия си Bitcoin концерн в ETF, като за една нощ компанията е основала най-големия Bitcoin ETF в света с над 28 милиарда $ ръководени активи. 
Оценките за това каква сума биха могли да наберат Bitcoin ETF-ите се разграничават доста. Анализаторите на Bernstein считат, че това струпване ще се случи последователно, като към края на 2024 година упованията им са те да надвишават 10 милиарда $. В същото време от Standard Chartered показват, че ETF-ите могат да привлекат 50-100 милиарда $ в границите на годината. Други анализатори настояват, че притокът ще бъде на равнища от към 55 милиарда $ за пет години.     Но някои наблюдаващи предизвестяват, че еуфорията към утвърждението може да се окаже преждевременна. По-широката капиталова общественост към момента гледа на криптовалутите като на рискови вложения, а кавги като имплозията на криптоборсата FTX през 2022 година ускоряват тяхната нерешителност. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР