Според Даниел Смилов - политолог и експерт по конституционно право,

...
Според Даниел Смилов - политолог и експерт по конституционно право,
Коментари Харесай

Бързането на президента: Натиск върху партиите или нови избори в края на юли?

Според Даниел Смилов - политолог и специалист по конституционно право, президентът се пробва оптимално бързо да се стигне до привикване на Народното събрание, без нищо да постанова това.

През последните часове комисията направи наново въвеждане на данните от протоколите

" Целта на президента е или да окаже напън върху партиите, или бързо да се стигне до нови избори ", уточни той в студиото на " Тази заран ".

" Не е обичайно и християнско да се подхващат такива дейности през Страстната седмица ", добави проф. Михаил Константинов, бивш ръководител на " Информационно обслужване ".

Доц. Татяна Буруджиева също поддържа тяхното мнение, че е неуместно да се привиква с такава скорост в този интервал. 

" Може би е водещо желанието да има три седмици до края на април. И в случай че не се сформира кабинет, в края на юли да има избори ", уточни тя.

Първото съвещание на 49-ия парламент ще още тази седмица

„ Тежестта на мандатите за всички партии е една и съща. Измерена в гласове, тя е към 9750 гласа. Гласовете, които създават мандати, са към 2,4 млн, а мандатите са 240. Единствено във Видин гласовете се преразпределят малко по-различно, тъй като няма население. Там 7000 гласа носят един мандат “, изясни пред bTV проф. Михаил Константинов.

„ Трябва да създадем оценка на въвеждането още веднъж на хартиената бюлетин. Тя не подвигна изборна интензивност, коeто се очакваше. А сътвори един куп проблеми с бюлетините. Отново се сътвори среда, в която ще могат да се правят голям брой операции. Машинният избор беше махнат поради съображения, които не бяха емпирично доказани “, уточни Даниел Смилов.

1,5 милиона българи са дали своят вот с машина, а 1,1 милиона с хартия на 2 април

„ Не можем да приказваме дали интензивността е повлияна, или не, след въвеждането на хартиената бюлетина. Проблемът е в кодирането и в отвратителния протокол, който е безусловно безразсъден и ЦИК не си свърши въобще работата. Колкото могат да се правят операции с хартиената бюлетина, толкоз могат да се правят и с машините. Манипулациите са главно в следения избор “, съобщи доцент Татяна Буруджиева, политолог.

Какво още разясниха специалистите – чуйте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР