Според чистата наука мъркането при котките идва от ларингса на

...
Според чистата наука мъркането при котките идва от ларингса на
Коментари Харесай

Защо котките мъркат?

Според чистата просвета мъркането при котките идва от ларингса на животното. Според по-романтичния прочит на мъркането то показва признателност и удовлетворение. Мъркането значи още няколко неща, които ще изброим в този момент.

Защо котките мъркат?

1. Успокоение

Мъркащата котка се самоуспокоява. С помощта на монотонния тон тя стопира напрежението и възстановява спокойствието си.

2. При раждане

Женските котки мъркат, до момента в който раждат дребните си. Първото, което бебетата чуват, е мъркането на майка им, което им основава възприятие за сигурност. Тъй като са слепи и мъчно се придвижват с дребните си лапички, мъркането на мама е ориентир къде е най-безопасното място.

3. При болежка

Умиращите или тежко заболели котки също издават този характерен тон. Специалистите са на мнение, че този инстикт оказва помощ на животните да се успокоят и почувстват по-добре, когато изпитват мощни болки.

 Мъркане на котка

4. Търсят внимание

Някои котки мъркат, с цел да изпросят внимание. С вещината на изкусни манипулатори те включват мъркането си, когато усетят, че губят интереса на стопанина си и незабавно са подготвени да задействат мъркащата машина. Обикновено получават и лакомство като премия. Това мъркане е по-известно с наименованието просешко мъркане.

5. Заради стопаните

Котките лекуват стопаните си посредством мъркане. Хипертониците са безапелационни, че техният домакински любим намалява кръвното налягане. Чрез мъркане и лягане в региона на сърцето котките успокояват пулса на притежателя си и лишават напрежението. Хора с блестящо изразен характер, които елементарно се палят и бързо избухват, е желателно да отглеждат в дома си тъкмо котки. Специалистите са безапелационни, че общуването с четириногото би могло да внесе баланс в характера на сходни хора. Така че мъркането на котки се оказва прелестна терапия.

 Мъркане

6. Когато са гладни

Мъркането на котките е и като сигнал за апетит. Ако търкането в краката, лекото ухапване или изваждане на ноктите не е съумяло да ви притегли вниманието, то едно мъркане от апетит сигурно ще го направи. Мъркане в комплект с отчетливо мяукане сигурно значи: Моля те, дай ми храна!

Не изпадайте в суматоха, в случай че вашето коте не мърка. Просто го прави, само че по-тихо. Оказва се, че всичко се дължи на подезичната кост, която се намира в гърлото и служи като опора на ларинкса. При мъркащите котки тази кост е твърда, до момента в който при огромните котки е по-мека и гъвкава, с цел да ръмжат и да надават плач.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР