Според бившия енергиен министър Трайчо Трайков по време на обявените

...
Според бившия енергиен министър Трайчо Трайков по време на обявените
Коментари Харесай

Важни въпроси не получиха отговори след посещенията в Москва, коментира Трайчо Трайков

Според някогашния енергиен министър Трайчо Трайков по време на оповестените като исторически срещи в Москва два пъти за един месец (на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов - бел. ред.) не са били дадени отговори на основни въпроси за енергетиката на страната.

" Не е ясно дали са били обсъждани значими въпроси като заплащането на директните такси за газ дори след прекъсването на трасето през Украйна или за връщането на парите, които България е надплатила на " Газпром ", аргументира се Трайчо Трайков в ефира на Би Ти Ви. Според него планът " Турски поток " е политическа хрумка, с цел да се показва, че може и без Украйна.

" Газът, който ще стигне по единствената към този момент тръба на " Турски поток ", е за Турция. Най-добрият метод за Европа е преносът да става по съществуващата инфраструктура ", сподели още той. " За да се съгласи да взе участие, Турция получи 10% отстъпка за горивото със задна дата. Това го реализират страни, които нямат комплекс за непълноценност, когато договарят с Русия – не се извиняват ", добави някогашният министър.

За плана АЕЦ " Белене " Трайков прикани след възможното отпадане на мораториума да има заложен таван на разноските преди вземането на съответно решение, тъй като другояче " има риск да заминат няколкостотин милиона по консултанти ". Той добави, че с цел да не губи този план, някой би трябвало да компенсира разликата сред цената на производството и пазарната цена. " Това значи или вложителят да губи доста пари в продължение на години, или ние да платим масрафа ", счита Трайков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР