Според бившия член на енергийния регулатор Еленко Божков повишението на

...
Според бившия член на енергийния регулатор Еленко Божков повишението на
Коментари Харесай

Прогнозират още едно поскъпване на парното след 3 месеца

Според някогашния член на енергийния регулатор Еленко Божков покачването на газа с по-малък от претенции % ще докара до ново покачване на цената на топлинната сила след 3 месеца, още веднъж с най-малко 7%. Това предвижда през вчерашния ден Божков. Както към този момент стана известно, "Булгаргаз " изиска от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) цената на газа от юли да нарастне с 18%. Изчисленията на регулатора демонстрираха, че настояванията са основателни, само че специалистите направиха негативна промяна с надвзети 13 млн. лв. от минали интервали. Така плановете на КЕВР са за повишаване от 10,8% от 1 юли. Поскъпването на газа неизбежно ще докара нарастване на цените на парното и тока. Преди ден стана ясно, че междинното повишаване на парното и топлата вода ще бъде към 7%.
През годините цената на парното не се покачва със същите стъпки с повишаването на газа, разяснява пред Българска национална телевизия енергийният специалист Атанас Тасев. Той уточни, че това значи, че се организира обществена политика през цената на топлинната услуга.
За специалиста би трябвало да има отмерено повишение на цената на парното, само че отбрани решенията на КЕВР с коментара, че ръководителят й Иван Иванов изцяло съблюдава закона, който планува отбраната на крайния консуматор.
Тасев обаче уточни, че при тези дейности не се пази равнопоставеността на участниците на пазара и енергийните компании могат да изпаднат в съществени финансови усложнения. Експертът прикани за промени в нормативната уредба, с цел да се избегнат тези проблеми.
Според Еленко Божков, който също взе участие в диалога, политиката на комисията е "абсурдна " и той уточни, че така наречен надвзети доходи, на чиято база КЕВР лимитира повишаването на природния газ, липсват. Атанас Тасев призна, че би трябвало да се откри методика за гладко и предвидимо покачване на цената на топлинната услуга. Той е безапелационен, че трендът на международните пазари е за трайно повишаване на природния газ.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР