Според българското законодателство желаещите да участват в избори трябва да

...
Според българското законодателство желаещите да участват в избори трябва да
Коментари Харесай

Пет от шестте партии в парламента имат мъртви души в списъците си

Според българското законодателство искащите да вземат участие в избори би трябвало да показват описи с най-малко 2500 подписа на техни поддръжници. При инспекция на тези описи от Комисията за отбрана на персоналните данни открила, че в тях има умряли лица.

" Почти всички партии, които са взели участие на изборите, не са спазили закона “, сподели Венцислав Караджов, ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни.

Има партии, които включват в описите си сериозна численост умряли лица.

Според инспекцията на Комисията максимален е броят на умрелите в описите на Политическа партия Социалистическа партия Български път (352) и новосформираната коалиция " Заедно " (156), ръководена от Ива Митева и Любомир Каримански, както и на Политическа партия Българско Национално Обединение (117).

Контролиращият орган регистрира нарушавания и при пет от шестте обединения в 49-ото Народно заседание. Сред тях най-вече са умрелите в описите на " ИТН " – 25-има. Следват обединенията Българска социалистическа партия за България и ПП-ДБ с по 7 " мъртви души ". ГЕРБ-СДС са били " подкрепени " от петима умряли, съгласно документите, а " Възраждане " – от трима. Движение за права и свободи е единствената парламентарна мощ без умряли в описите си.

От " ИТН " обявиха за bTV, че ще отговорят на въпросите ни откакто Комисията им изпрати резултатите от инспекцията. А в писмен отговор до bTV от ГЕРБ показаха, че представителите на партиите и обединенията нямат право и не изискват показване на персонални документи на жителите, които се подписват собственоръчно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР