Според Българския лекарски съюз (БЛС) предстоят фалити на лечебни заведения

...
Според Българския лекарски съюз (БЛС) предстоят фалити на лечебни заведения
Коментари Харесай

Лекарският съюз предупреди за фалити в извънболничната помощ

Според Българския лекарски съюз (БЛС) предстоят банкрути на лечебни заведения и в извънболничната помощ, а препоръчаното систематизиране на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ще ограничи достъпа до опазване на здравето на пациентите, оповестяват от съсловната организация.

" Увеличението в болничната помощ е приемливо , изключително като се вземе поради, че от 10 години няма поправяне на цени за клиничните пътеки ", са коментирали на изключително съвещание през вчерашния ден в управителния съвет на БЛС.

За бюджета, очакван за извънболничната помощ обаче, в БЛС са извънредно обезпокоени от подценяването на дейностите в това перо и са безапелационни, че този метод ще утежни качеството на медицинските действия в първичната и профилираната извънболнича помощ, се показва в известието.

Според БЛС е належащо нарастване на средствата за извънболничната помощ и в случай че това не се случи, предстоят банкрути на лечебни заведения и в този бранш. Реалното нарастване по отношение на бюджет 2017 на НЗОК е 407 млн. лева, от които за болнична помощ са ориентирани 148,560 млн. лева, за медико-диагностични действия - 5,5 млн. лева, за медицински произведения - 10 млн. лева, за първичната доболнична помощ - 7,2 млн. лева, и едвам 2,9 млн. лева - за профилираната извънболнична помощ, показват от БЛС.

От съюза упорстват за нарастване в бюджета на НЗОК - за първичната доболнична помощ с още 10 млн. лева, а за профилираната - с още 13 млн. лева, се показва в известието .

Припомня се, че в проектобюджета, който БЛС е изпратил до институциите през юли, желаните суми, действително отговарящи на потребностите на популацията и на здравната система, за извъбнолнична помощ са били доста по-високи - за първичната - 23 млн. лева, за профилираната - 26 млн. лева

Според БЛС неналичието на задоволителен запас в доболничната помощ ще се отрази извънредно отрицателно на достъпа на пациентите до опазване на здравето, а въпреки това, ще сътвори условия за опълчване на работещите в доболничната и в болничната помощ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР