Според българските обяснения те искат да имитират гръцкото поведение към

...
Според българските обяснения те искат да имитират гръцкото поведение към
Коментари Харесай

Пендаровски пак поиска да говорим за критериите за членство в ЕС, а не за историята

Според българските пояснения те желаят да имитират гръцкото държание към Северна Македония през последните десетилетия, въвеждайки условия за нашето влизане в Европейски Съюз, с цел да защитят националния си интерес, сподели президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, представен от МИА, съобщи Българска телеграфна агенция.

В изявление за Евронюз Пендаровски уточни, че е належащо да се приказва за същинските причини и критерии, които страната е изпълнила, с цел да се причисли към Съюза, а не да се разискват събития от 19-и или 20-и век.

Българските претенции са доста по-противоречиви от гръцките. Защо? Защото гърците в никакъв случай не са поставяли под въпрос нашия етнически генезис. Никога не са казвали " ти не си македонец ". В обстановката с Гърция дадохме опция, в случай че желаете да се идентифицирате като етнически македонец, можете да го извършите. Ако някои хора в Гърция през днешния ден споделят, че са македонци, те имат право да го създадат. България оспорва идентичността на македонците и това е огромният проблем, сподели Пендаровски.

Според него България показва позицията на българското общество като резултат на дългогодишната позиция на българските политици и историци, датираща от времето на комунизма.

След Втората международна война, изключително през 50-те и 60-те години на предишния век, за Македония се заприказва като за измислена нация, основана с декрет на Тито. Така че в действителност мисля, че българските политици, както и елементарните жители, гледат на македонците като на етнически българи или най-малко имат вяра, че сме били такива до края на Втората международна война. Също по този начин те считат македонския език, който е прочут и приет в целия свят, за акцент на българския, показва още Стево Пендаровски в изявлението за Евронюз.

Президентът Пендаровски прибавя, че вижда основна смяна в държанието на България. Въпреки всички събития на европейския континент с съветската инвазия в Украйна и всички геополитически претекстове, които слагат под въпрос концепцията за обединена Европа, Пендаровски показва, че българската позиция към момента е твърда преди решението на Брюксел, което се чака до края на юни.

По думите му възможностите на Северна Македония да стартира договаряния за участие с Европейски Съюз след 17 години статут на страна претендент са под 50 %.

Относно включването на българското малцинство в конституцията на Република Северна Македония Пендаровски споделя, че това е едно от дребното неща, които сплотяват ръководещите и опозицията.

Това е една от тематиките, по които всички партии в Народното събрание са единомислещи. Защо да не включим българите в нашата конституция? Но желаеме това да бъде обвързано със период, желаеме гаранция, че това е последното искане от българска страна, за българското малцинство, българите, живеещи в Северна Македония. В противоположен случай всеки месец или всяка година ще би трябвало да продължаваме да убеждаваме нашите жители да трансформират нещо, било то нашата конституция, закони или нещо друго.

Можем да го създадем, само че къде е гаранцията, че това е последното българско искане по тази тематика, сподели президентът на Северна Македония.

На въпроса за отделянето на Албания при започването на договарянията с Европейски Съюз Пендаровски отговори, че би било изцяло обикновено за Тирана да сложи ползите на своите жители преди всичко, в случай че е изпълнила всички условия, а в това време към момента няма зелена светлина от България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР