Според автомобилните ръководители посочиха високите цени е най-сериозната причина, поради

...
Според автомобилните ръководители посочиха високите цени е най-сериозната причина, поради
Коментари Харесай

3 причини електромобилите да стават все по-достъпни

Според автомобилните ръководители показаха високите цени е най-сериозната причина, заради която търсенето им е спаднало тази година.

Ето за какво някои компании забавиха проектите си за електрически автомобили, като Ford отсрочи инвестиция от 12 милиарда $, а General Motors се отхвърли от проектите си да построи 500 000 електрическия автомобил до първата половина на 2024 година

Всичко това обаче скоро може да се промени. Продажбите на електрически автомобили нарастват, като се чака повече от 1 милион електрически транспортни средства да бъдат продадени в Съединени американски щати тази година, което е рекордните 9% от пазара на леки коли, съгласно Atlas Public Policy, представено само че Business Insider.

В Европа пък неотдавна регистрирани данни демонстрираха, че дълът на новорегистрираните електрически автомобили за първи път е по-голям от тези с мотори с вътрешно горене.

Електромобилите доближават 33% от продажбите в Китай и 35% в Германия през първите три месеца на 2023 година, съгласно данни на Bloomberg.

Съобщения в медиите споделят, че Tesla възнамерява да пусне в произвеждане автомобил на стойност 25 000 евро през идната година, а доста бързо разрастващи се разработки в технологията зад електрическите транспортни средства може скоро да доведат до внезапен спад на цените.
 Проблемите на Volkswagen с електрическите автомобили се утежняват
Проблемите на Volkswagen с електрическите автомобили се утежняват

Поръчките за електрически автомобили са намалели до 150 000 в Европа. Това е с 50% по-малко от 300 000 от предходната година.

Goldman Sachs счита, че електрическите автомобили ще доближат ценовия паритет с колите, задвижвани с газ, доникъде на това десетилетие.

Ето три аргументи, които демонстрират, че електрическите коли стават все по-достъпни.

1. По-евтини акумулатори

Най-скъпата част от всеки електрически автомобил е батерията. Дългосрочната наклонност обаче все е към по-евтини акумулатори. Цените може да са се повишили през 2022 година, само че Министерството на енергетиката пресмята, че цената на литиево-йонни акумулатори е спаднала с 89% сред 2008 година и 2022 година, а Goldman Sachs споделя, че цените на батериите ще паднат с още 40% до 2025 година

През октомври Toyota разгласи пробив в твърдотелната технология, която съгласно нея ще й разреши да понижи на половина тежестта на своите акумулатори до края на 20-те години. Производителите считат, че би трябвало да се създадат още пробиви.

2. Повече станции за зареждане

Друга спънка е неналичието на инфраструктура за зареждане на електрическите автомобили сега. Мрежата на Tesla се уголемява бързо, като компанията възнамерява да удвои броя на зарядните устройства, които предлага до 2024 година Ford, и GM оповестиха, че електрически автомобили на фирмите им ще употребяват компресори на Tesla от 2024 година - нещо, което шефът на Cox Automotive Стефани Valdez Streaty има вяра, че ще помогне за възстановяване на инфраструктурата за зареждане на Съединени американски щати.

3. Икономии от мащаба на производството

Едно главно главоболие за автомобилните компании е, че най-хубавият метод да се понижат разноските за произвеждане на електрически автомобили е да се създават повече от тях.

" Трябва да стигнете до избран мащаб, с цел да започнете в действителност да изкарвате пари от електрически коли и разноските да намалеят ", сподели Валдес Стрети.

Някои компании като Tesla понижават разноските, като трансформират метода, по който всеобщо създават колите си.
 Tesla ще създава коли по 25 000 евро в Германия
Tesla ще създава коли по 25 000 евро в Германия

Високата цена на електрическите автомобили пречи на по-масовото им нахлуване

Tesla на Илон Мъск е пионер в нов развой, наименуван " gigacasting ", съгласно който би трябвало да създава огромни елементи от каросерията на автомобил посредством разтопен метал, излят във форми под високо налягане.

Други компании като Toyota желаят да внедрят сходни способи, които разрешават на заводите да създават коли, които са по едно и също време по-леки и по-евтини.

Въпреки това има подозрения, че новият способ може да затрудни подмяната на автомобилни елементи и може да докара до скок в разноските за ремонт.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР