Според Американския колеж по алергии, астма и имунология (ACAAI) алергиите

...
Според Американския колеж по алергии, астма и имунология (ACAAI) алергиите
Коментари Харесай

Най-често срещаните сезонни алергии

Според Американския лицей по алергии, астма и имунология (ACAAI) алергиите са шестата водеща причина за хронични болести в Съединени американски щати. Някои от 50-те милиона американци, които изпитват това положение всяка година, ще бъдат наранени от нормалните сезонни алергии. Всъщност почти 8% от възрастните в Съединени американски щати имат алергичен ринит, положение, което постоянно се назовава сенна хрема. Сенната хрема има наклонност да се обостря напролет, лятото и началото на есента.

Сезонните алергии се появяват, когато имунната система неправилно приема безвредно вещество от околната среда за рисков патоген. В отговор на това организмът освобождава съединения като хистамини, левкотриени и простагландини, които провокират нормалните признаци на сенната хрема, като кихане, кашлица, хрема, сълзене на очите, зной и отмалялост.

Но кои субстанции най-често са отговорни за сенната хрема? „ Live Science “ показва петте най-често срещани причинители на сезонни алергии в Съединени американски щати.

1. Полен от бурени

Поленът е тънко прахообразно вещество, което се създава от растенията при размножаването им. Мъжките репродуктивни елементи на растенията - в това число тичинките на цветята и мъжките шишарки на иглолистните дървета - освобождават тези микроскопични зрънца в околната среда. Вятърът, насекомите или други животни придвижват прашеца до женската яйцеклетка. Когато полените, пренасяни по въздуха, попаднат в носните пътища на хора, които са алергични към тях, те могат да причинят инфектиране и раздразнение на носа и очите, съгласно Yale Medicine.

Прашецът на плевелите е главният провинен за алергиите в края на лятото и началото на есента. Според Американската фондация за астма и алергии (AAFA) постоянно срещаните бурени, които провокират алергични признаци, включват кокиче, магарешки трън, култивиран чай и други На първо място в листата на нарушителите обаче е амброзията (Ambrosia artemisiifolia).

Според Мрежата за алергии и астма (AAN) алергията към прашеца на амброзията е водеща причина за сезонния алергичен ринит в Съединени американски щати. Тези растения се опрашват от началото на август до ноември, като пиковата им интензивност е в средата на септември и октомври. Едно растение амброзия може да създаде до 1 милиард поленови зърна, които могат да изминат стотици километри. В допълнение към типичните признаци на сенна хрема, амброзията може да аргументи обрив с мехури или да провокира припадък на астма.

2. Полен от трева

Прашецът на тревата, сходно на прашеца на плевелите, е лек и се придвижва елементарно във въздуха. За северната част на Съединените щати сезонът на алергиите към тревен прашец продължава най-вече от април до юни. В южните страни някои треви могат да провокират целогодишни алергии, съгласно AAN.
Съществуват стотици типове треви, само че единствено някои от тях провокират признаци на алергия. Ако сте алергични към един тип трева, това не значи безусловно, че ще сте алергични и към други.

3. Дървесен полен

Дървесният полен е първият прашец, който се появява всяка година в Съединените щати. В някои южни щати дърветата могат да създават пъстър прашец още през януари, до момента в който на север производството на прашец нормално стартира през април. Много дървета създават пъстър прашец до май, което се припокрива със сезона на тревния прашец.

Според AAN постоянно срещаните алергени от полени на дървета включват дъб, клен, бреза, кедър, хвойна, планински кедър (Juniperus ashei) и евкалипт. Планинският кедър постоянно провокира алергии през декември в Тексас, Оклахома и други южни щати. Явлението е наречено " югозападна кедрова тресчица " или " тексаска кедрова тресчица ". Известно е, че планинският кедър отделя толкоз доста полени, че те наподобяват като пушек във въздуха.

4. Спори на плесени и гъбички

Плесента е тип гъба, която се развъжда посредством изпращане на дребни спори във въздуха. Плесените се развиват добре в топла, тъмна и влажна среда. Мухълът може да бъде открит на закрито целогодишно. Според AAFA обаче признаците на алергия от спори на гъбички са най-често срещани от юли до началото на есента.
Много типове плесени порастват по гниещи трупи и паднали листа, в купчини компост, както и по треви и зърнени култури. Плесените не умират при ниски температури. Напротив, те стават неактивни през зимата и се появяват още веднъж напролет. В затворени пространства гъбичките нормално се развиват във влажни пространства като бани, кухни и изби. Често срещани типове плесени, които предизвикват признаци на алергия, са Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Penicillium.

5. Прахови акари

Праховите акари са дребни осемкраки същества, които принадлежат към клас Arachnida, същата необятна таксономична група като паяците и кърлежите. Стотици от тях могат да живеят в един грам прахуляк. Те нормално се крият в килими, мека мебел, спално долни дрехи, облекла, меки играчки и четина на домашни любимци. Праховите акари живеят добре и се развъждат елементарно при температури от 20 до 25 градуса по Целзий. Те също по този начин обичат мокрота от 70 до 80%.

Според AAFA алергиите към прахови акари постоянно се демонстрират през студените месеци на годината, когато хората прекарват повече време в затворени пространства с желан от акарите температурен диапазон.

Праховите акари се хранят главно с дребните люспички човешка кожа, които хората отделят всеки ден. Средностатистическият възрастен човек може да отделя до 1,5 грама кожа дневно, което е задоволително, с цел да изхрани 1 милион от тези същества. Както частите на тялото, по този начин и отпадъчните артикули на праховите акари могат да причинят признаци на алергия, като леко затруднено дишане, стягане в гърдите и разпалване на екзема.

Първата стъпка в битката с алергията към прахови акари е да се ръководи околната среда, като да вземем за пример избърсване на повърхностите и потребление на устойчиви на алергени калъфи с цип за възглавници, матраци и пружини, съгласно Harvard Health. Лекарствата за алергия, които се продават без рецепта, като стероидни спрейове за нос и антихистамини, също могат да бъдат потребни. Най-новата опция за лекуване на алергия към прахови акари включва сублингвална имунотерапия (SLIT), тип перорално лекарство. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР