Споразумението за износ на зърно от южните черноморски пристанища на

...
Споразумението за износ на зърно от южните черноморски пристанища на
Коментари Харесай

ООН: Сделката за износ на зърно от Украйна е удължена

Споразумението за експорт на зърно от южните черноморски пристанища на Украйна е удължено. Това стана ясно от думите на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, представен от " Ройтерс ".

" Приветствам съглашението на всички страни да продължат черноморската зърнена самодейност за улеснение на безвредното мореплаване при експорт на зърно, хранителни артикули и торове от Украйна ", съобщи той.

Гутериш увери, че Организация на обединените нации е " изцяло ангажирана с премахването на оставащите спънки пред износа на храни и торове от Руската федерация " - част от договорката, която

Министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков също пътвърди удължаването на зърнената договорка със 120 дни.

" Официално се обърнахме към сътрудниците с предложение за удължение на самодейността с една година и за включване на пристанище Николаев в нея ", написа той в Туитър, като благодари на украинския президент Володимир Зеленски, турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, министъра на защитата на Турция Хулуси Акар и генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за приноса им за удължение на съглашението.

През юли Анкара и Организация на обединените нации за възобновяване на износа на украинско зърно от черноморските пристанища през последните четири месеца.
 Русия слага условия за удължение на съглашението за зърно
Русия слага условия за удължение на съглашението за зърно

" Роселхосбанка " да бъде извадена от западните наказания

В края на октомври обаче действието на съглашението за доставка на зърно,

Впоследствие, откакто е получила писмени гаранции от Украйна, че Киев няма да употребява зърнения кулоар за бойни дейности против Москва.

В началото на ноември обаче представителят на Кремъл Дмитрий Песков акцентира, че решението на Русия да се върне към зърнената договорка не значи, че срокът ѝ ще бъде продължен.

Руският външен министър Сергей Лавров пък прикани Организация на обединените нации, която посредничи в договорката, да ускори напъните си , с цел да подсигурява, че западните страни облекчават рестриктивните мерки, които съгласно Москва пречат на личния ѝ експорт на селскостопански артикули и торове, който също са част от договорката.
 Кремъл прецизира: Връщане към зърнената договорка не значи удължаването ѝ
Кремъл прецизира: Връщане към зърнената договорка не значи удължаването ѝ

Москва още не е решила дали да продължи соразумението след приключването му на 19 ноември
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР