Споразумението установява минимални изисквания за държавите-членки, с цел да увеличи

...
Споразумението установява минимални изисквания за държавите-членки, с цел да увеличи
Коментари Харесай

ЕП и Съветът се споразумяха относно мерките за съчетаване на професионалния и личния живот

Споразумението открива минимални условия за държавите-членки, за да усили представителството на дамите на работното място и да ускори ролята на бащата или на равносилен втори родител в фамилията. Това би подобрило живота на децата и фамилния живот, като в същото време с това отразява по-точно измененията в обществото и предизвиква равенството сред половете.

Отпуск по бащинство, наставнически отпуск и отпуск за болногледачи

Преговарящите се съгласиха да вкарат правото на минимум 10 работни дни заплатен отпуск за татковци и пълноправен втори родител (когато вторият родител е приет от националното законодателство) към времето на раждането или осиновяването, който отпуск да бъдат заплатен не по-ниско от заплащането за отпуск по болест.

Те също такава прибавиха два месеца непрехвърляем и обезщетен наставнически отпуск. Този отпуск би трябвало да бъде самостоятелно право, създаващо подобаващите условия за по-балансирано систематизиране на отговорностите за полагането на грижи. Преговарящите се съгласиха, че държавите-членки ще дефинират уместно равнище на възнаграждение или помощи за минималния непрехвърляем интервал на наставнически отпуск, като се има поради, че взимането на наставнически отпуск постоянно значи загуба на приход в фамилията и по-високо платеният член на фамилията (който в множеството случаи е мъж), би трябвало да може да се възползва от това право.

Нивото на заплащането би трябвало да разрешава допустим стандарт на живот и по този метод да предизвиква и двамата родители да вземат отпуск.

За да се обезпечи еластичност за държавите-членки с великодушна система за наставнически отпуск, бе добавена уговорка по искане на министрите от Европейски Съюз, съгласно която държавите-членки подсигуряват, че служителят ще получава възнаграждение или обезщетение от най-малко 65% от чистата заплата за минимум 6 месеца наставнически отпуск за всеки родители. Държавите-членки могат да решат да поддържат такава система.

Преговарящите също по този начин се споразумяха за 5 дни годишен отпуск за чиновници, които поставят персонална грижа за родственик или лице, живущо в същото домакинство със съществено здравно заболяване или заболяване заради преклонна възраст.

Гъвкаво работно време

Работещите родители и лицата, полагащи грижи, биха могли да изискат промени в своето работно време, в това число, където е допустимо, работа от разстояние и еластичен график. При разглеждане на настояванията за гъвкаво работно време работодателите могат да вземат поради освен личните си запаси и действен потенциал, само че и характерните потребности на родителите на деца с увреждания или дълготрайно заболяване, както и тези на самотните родители. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР