Споразумението между Русия и Сърбия за преминаването през сръбска територия

...
Споразумението между Русия и Сърбия за преминаването през сръбска територия
Коментари Харесай

Вучич: Газовият договор с Русия има стратегическо значение за Сърбия

Споразумението сред Русия и Сърбия за прекосяването през сръбска територия на газопровода " Турски поток " и за разширение на газовия терминал има стратегическо значение за Белград, съобщи сръбският президент Александър Вучич в послание към нацията за резултатите от визитата на Владимир Путин, съобщи ТАСС.

Подписаното съглашение включва освен строителство на газопровода през Сърбия, само че и разширение на подземното газохранилище " Банатски двор " до 750 милиона кубически метра. " Това ще направи територията на нашата страна доста по-ценна, също по този начин ще удовлетворим потребностите на страната ни от газ ", сподели Вучич, представен от Българска телеграфна агенция.

Газпром в най-скоро време ще стартира построяването на инфраструктура в Сърбия за газопровода " Турски поток ", заяви по-рано през днешния ден ръководителят на Газпром Алексей Милер пред телевизия Россия 1.

Руският президент Владимир Путин съобщи на конференцията с Вучич през вчерашния ден, че Русия е подготвена да вложи към 1,4 милиарда $ за развиването на инфраструктурата в Сърбия за прекосяване през тази страна на отклонение на " Турски поток ".

Вучич изрази удовлетворение и от военно-техническото съдействие с Русия. Русия ще ни достави тази година 10 вертолета - седем Ми-35 и три Ми-17 през тази година, заяви сръбският президент. По думите му, като се прибавят закупените по-рано вертолети Н145М, страната ще има най-силната вертолетна група за последните 30 години.

" Какво още направихме - договорихме се за по-нататъшно модернизиране на нашите 14 МиГ-29 до потомство 4+ с най-съвременни радарни системи ", добави президентът.

През октомври сръбските Военновъздушни сили получиха от Русия шест изтребителя МиГ-29, предоставени като военно-техническа помощ. Освен тях, Сърбия ще получи гратис от Русия 30 танка Т-72 и 30 бронирани автомобила БРДМ-2. Обсъжда се и въпросът за системи за противовъздушна защита Бук-М1, Бук-М2 и зенитен ракетен комплекс " Тунгуск ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР