Споразумение за 66 милиона за висшето образование срещу реформи в

...
Коментари Харесай

Таван ограничава до 5% броя на преподавателите над 65 г. в университетите и администрацията |

Споразумение за 66 милиона за висшето обучение против промени в университетите подписа министърът на образованието с университетите и синдикатите. То бе показано през днешния ден на конференция в МОН.

Университетите ще би трябвало да понижат бакалавърските и магистърските стратегии, при които разноските надвишават приходите, посредством сливане . Изключение от това се прави за предпазените специалности.

Те ще би трябвало да усъвършенстват вътрешната си конструкция, като понижат числеността административния личен състав и университетския състав над 65 година Въвежда се и таван от 5% на броя преподаватели над 65 година  Въвежда се и таван за числеността на администрацията - до 5% от броя на студентите. Прекратяват се трудовите контракти на преподавателите над 68 година, прецизира Mediapool.bg

От 1 януари 2021 година се вкарват минимални заплати за: асистент - 1300 лева; основен помощник - 1400 лева.; доцент - 1500 лева; професор - 1600 лв., заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на конференцията.

Парите за стаж се лимитират до 1.3% за година.

Висшите учебни заведения ще би трябвало да преструктурират системата си за хонорари по този начин, че в по-голяма степен да бъде увеличена минималната заплата и делът на спомагателните хонорари да бъде по-малък. Университетите поемат уговорката да не усилват спомагателните хонорари за " лекар " и " лекар на науките ", до момента в който не се усилят главните заплати.

" Научните степени са доста значими, университетският състав би трябвало да се подтиква да придобива научни степени, само че сега най-важното е да обезпечим систеата с преподаватели и да накараме най-хубавите студенти да стават преподаватели. Заплатите отвън университетите са по-високи в редица бизнеси и ние не можем да ги задържим. Тогава те би трябвало да бъдат подкрепени ", сподели министър Красимир Вълчев и акцентира, че не упреква висшите учебни заведения в безнаказаност към младите преподаватели, " просто такава беше политиката. Сега сме изправени пред други провокации ".

Въвежда се и минимална норма преподавателска работа от 300 часа.

" Изненадах се, че може да има учител без норма преподавателска работа, да получава цялостна заплата с частична норма - нещо, което в учебното обучение го няма. Затова тук записваме минимална норма от 300 часа. Няма да се получава заплата, в случай че няма норма. Това е съображение за освобождение на учител или пък той би трябвало да прави просвета. Записваме, че заплатата се получава съразмерно на осъществяването на нормата ", сподели Вълчев.

Университетите ще би трябвало да усилят и възлаганите на студентите задания за всяка седмица и на учебен срок, да усилят и контрола. Те би трябвало да имат най-малко 60 часа извънаудиторна претовареност, обвързана със заплатата на преподавателя.

Изключение за Българска академия на науките

Българска академия на науките ще получи нарастване на бюджета в размер на 13 млн. лева, без към академията да бъдат предявавани горните условия.

" Българска академия на науките резервира своята свещена академична автономност. В Българска академия на науките всички знаем, че можеш и да не работиш. В последните години най-силно е увеличено финансирането на Българска академия на науките. Нека да забележим какво ще създадат с нарастването идната година – дали ще усилят пожизнените хонорари на учените или минималните хонорари на младите учени ", разяснява министър Вълчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР