Спорът за заложеното в бюджетните закони административно увеличение на минималната

...
Спорът за заложеното в бюджетните закони административно увеличение на минималната
Коментари Харесай

Асен Василев взриви тристранката с реплики срещу ниските заплати

Спорът за заложеното в бюджетните закони административно нарастване на минималната заплата и на оптималния застрахователен приход е на път съществено да изостри връзките сред вицепремиера Асен Василев и бизнес организациите, написа " Сега ". В дълго съвещание на националния съвет за тристранно съдействие по трите плана за главните бюджети в страната Василев провокира екстаз у синдикатите със серия изявления против ниските заплати у нас. От разкази на синдикални представители на съвещанието излиза наяве, че работодателските организации са посрещнали на нож изявленията на вицепремиера. Заради карантината на Василев, който е с COVID-19, съвещанието се организира онлайн.

Още до момента в който течеше съвещанието, Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " стартира да пуска постове във " Facebook ", в които предаваше какво се случва там. Според нея при дебата за нарастването на приходите Василев е реагирал на недоволството на бизнеса със следната имитация: " От пазара би трябвало да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да заплащат по този начин, че да няма работещи небогати. Защото не могат да основат организация и не могат да употребяват уменията на служащите. Тук служащият не можел да изкара 710 лева, в Гърция умерено изкарват по 1000 евро. "

В мненията под този пост Ваня Григорова продължи да предава реакциите на работодателските организации от съвещанието, които съгласно нея " го играят наранени " и " разказват апокалипсис ". " О! О! Министърът на финансите им изясни, че изказванията на КРИБ, че повишаването на минималната работна заплата води до безработица, от дълго време са опровергани в разнообразни " пейпъри ", гласи друго включване от срещата.

Според Григорова, Асен Василев е споделил още нещо доста значимо пред обществените сътрудници: " Няма да позволим да не престават картелите в дребните и междинните обитаеми места за угнетяване на заплатите. "

На онлайн брифинг след съвещанието, Василев бе запитан от " Медиапул " за първия откъс. " Моето мнение по този въпрос е, че е отговорност на работодателите да основат добра организация на труда, тъй че да няма работещи небогати ", разяснява пред публицистите вицепремиерът.

Това не е първото изявление на Василев против ниските заплати. Той от дълго време твърди, че няма по какъв начин да станем богата страна с ниски заплати.

Първите корекции в плановете за бюджетни закони към този момент са декларирани. Минималното на ден обезщетение за безработица ще е 18 лева при заложени 15, а най-високото ще бъде 85,71 лева при 74,29 лева в този момент, заяви държавната пресслужба.

Първоначално кабинетът смяташе да усили единствено минимума, а максимумът да остане без смяна. Това обаче беше незаслужено на фона на нарастването на оптималния застрахователен приход.

Вицепремиерът Асен Василев разгласи след съвещанието, че ще бъдат направени още някои дребни корекции, без да посочи какви.

И работодателите, и синдикатите имат много рецензии към плановете. Здравният бюджет получи поддръжка от АИКБ и Съюза за стопанска самодейност. БТПП и КРИБ го поддържаха с бележки, а БСК, КНСБ и КТ „ Подкрепа “ се въздържат от поддръжка. Проектът на бюджет на държавното публично обезпечаване не получи от нито една организация цялостна поддръжка. " Подкрепа ", ССИ и БТПП го поддържат с бележки, БСК и КНСБ се въздържат от цялостна поддръжка, АИКБ и КРИБ не поддържат.

Резерви към плана на държавен бюджет и на средносрочната бюджетна прогноза имат АИКБ и БСК. БТПП кардинално го поддържа, ССИ поддържа с бележки, а КРИБ не поддържа. КНСБ прави оценка положително напъните на държавното управление в основни браншове, като показва изрично противоречие с политиката по приходите и в данъчната система. КТ " Подкрепа " също поддържа избрани политики, само че има редица рекомендации.

Всички мнения са оповестени на уеб страницата на Националния съвет за тристранно съдействие.

Българската стопанска камара припомня в мнението си по бюджета на държавното публично обезпечаване, че години наред бизнесът носи тежестта на " краткотрайната " мярка да заплаща първите три дни от болничния, а Национален осигурителен институт да се включва чак от четвъртия ден. През годините е имало редица опити да се понижи това обезщетение, като през 2019 година едвам не се прокара решение първият ден да е неплатен, т.е. за сметка на обезпечения чиновник.

В последна сметка нормативната уредба е без смяна, само че пандемията породи нови проблеми с болничните, като всеобщо сега хората губят дни, защото болничен за COVID-19 се издава дни най-малко два дни след разболяването (в нормалния случай става на идващия ден след позитивния резултат).

С предлагания план на бюджет не престават да се „ санкционират “ лицата с високи приходи, които са вложили време и средства, с цел да се квалифицират и да престират труд с висока добавена стойност, за който получават по-високо заплащане, разясняват от стопанската камара.

Много сериозен е погледът и към здравния бюджет, където БСК не вижда промени. Камарата напомня и огромната диспропорционалност сред здравните вноски, плащани от страната за обезпечаваните от нея лица, по отношение на останалите. Размерът на осигурителните вноски, които прави действителният бизнес, е приблизително 101 лева, а тези за обезпечаваните от страната лица е към 34 лева

КТ " Подкрепа " счита, че оптималният застрахователен приход би трябвало да се усили по отношение на тавана на пенсиите, с който е привързан по силата на текст в Кодекса за обществено обезпечаване, замразен от няколко години. Според този текст таванът на пенсиите би трябвало да е 40% от оптималния застрахователен приход. За да не бъде нарушен за поредна година този принцип, следва или оптималната пенсия да бъде понижена до 1360 лева, или оптималният застрахователен приход да стане 3750 лева КТ „ Подкрепа “ намира второто решение за доста по-справедливо, показват от синдиката.

" Подкрепа " аргументира и по-високи равнища на минималното и оптималното обезщетение за безработица, за които счита, че би трябвало да бъдат 60% надлежно от минималната заплата и оптималния застрахователен приход. Това би ги нараснало на 21 и 97 лева

Синдикатът, чийто президент Димитър Манолов сега ръководи надзорния съвет на Национален осигурителен институт желае и 15% нарастване на заплатите в осигурителния институт.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР