Спорът за върховенството на европейското право между Брюксел и Варшава

...
Спорът за върховенството на европейското право между Брюксел и Варшава
Коментари Харесай

ЕК и Варшава влязоха в остър сблъсък на заседание на Европарламента

Спорът за върховенството на европейското право сред Брюксел и Варшава прерасна в пряк вербален конфликт на терена на Европарламента през днешния ден.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки насочи през днешния ден в Страсбург рецензии във връзка " шантажа " от страна на Европейски Съюз по отношение на неговата страна в разногласието за върховенството на европейското право сред Европейски Съюз и Варшава, чийто проект за възобновяване е замразен от Брюксел, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Европейската комисия ще пази " общите полезности " на Европейски Съюз в Полша, предизвести от своя страна председателката й Урсула фон дер Лайен. " Няма да позволим да бъдат заплашвани общите ни полезности. Комисията ще работи ", съобщи тя пред Европейския парламент във връзка решението на полския парламентарен съд, че националното право има приоритет над общностното право.

След тази тирада полският министър председател изиска думата в Европарламента и заяви, че " отхвърля този език на закани или на насила ". Той произнесе слово в отбрана на суверенитета на страните по отношение на Брюксел. " Шантажът се трансформира в нормален способ за някои страни членки, основата на демокрацията не е такава ", съобщи Моравецки в половинчасовата си тирада, приветствана от неговите последователи.

Запитан за полския проект за възобновяване, еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс уточни през днешния ден, че европейската изпълнителна власт чака " ясно обръщение " от Варшава за нейните правосъдни промени. " Ще продължим да разискваме този проект. Трябва да има както вложения, по този начин и промени и тези промени засягат независимостта на правораздаването, тъй че чакаме ясно обръщение по въпроса. Анализът ще продължи ", сподели той пред Агенция Франс Прес преди среща на европейски министри в Люксембург.

Правителството на партия " Право и правдивост " в Полша от години реформира правосъдната система. Критиците на промяната упрекват държавното управление, че упражнява напън върху съдиите. Европейската комисия към този момент откри няколко процедури за нарушавания против Варшава поради промените и образува каузи против Полша пред Съда на Европейски Съюз.

" Европа няма да преглътне края на върховенството на закона. Европа ще почине при такова развиване на нещата...Европа беше построена върху народна власт, независимост, почитание - и върховенството на закона ", разяснява пред журналисти външният министър на Люксембург Жан Аселборн Аселборн. Позицията, която той отстоява, бе споделена броени дни преди срещата на министрите по европейските въпроси от Европейски Съюз в Люксембург, на която ще бъде разискван задълбочаващият се спор за върховенството на закона в Полша, съобщи Ройтерс..
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР