Спорът кой е виновен да липсват ключови лекарства в аптеките

...
Спорът кой е виновен да липсват ключови лекарства в аптеките
Коментари Харесай

Двама се карат, третият си чака лекарствата

Спорът кой е отговорен да липсват основни медикаменти в аптеките не е от през вчерашния ден, само че през миналата седмица бяха отправени обвинявания, които малко изсветляват картинката с лекарствоснабдяването у нас. Разбира се, това с нищо не усъвършенства ситуацията на пациентите, които не престават да търсят пулмикорт или семаглутид да вземем за пример, само че най-малко обрисува по-ясно споровете в системата.

В поредност изявленията основният секретар на Българския фармацевтичен Димитър Маринов съобщи, че има " обичани аптеки ", които получават информация за складовите наличия на медикаменти; че търговците на едро задържат медикаменти в складовете си и ги изнасят в чужбина, което основава дефицит; че медикаментите без рецепта са с по-високи цени, тъй като има проблем с отстъпките към аптеките. И че в случай че търговците на дребно имат достъп до профилираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА), част от проблемите ще се решат. Последното допълнение към разпоредба и след публичното разискване провокира повече разногласия.

Тезите на БФС предстоящо провокираха реакция измежду търговците на едро, съгласно които изказванието за задържане на лекарства в складовете е нечиста сделка. Според тях СЕСПА работи добре и контролът на Изпълнителната организация по медикаментите е задоволителен.

Категорично се опълчиха на предлагането в плана на наредбата аптеките да имат достъп до системата, с мотив, че те и в този момент имат данни за наличностите, а останалото е информация, която съставлява комерсиална загадка.

Други показаха решения, които биха могли да подобрят достъпа на пациентите до медикаменти - да се освободи паралелната търговия с генерици (копия на истинските препарати, които нормално са на по-ниска цена), да се наложат ограничавания на свръхпотреблението и така нататък

За да стане още по-жежко, от Асоциацията на притежателите на аптеки укрепиха тезата, че главната причина за неналичието на медикаменти е паралелният експорт. Председателят на асоциацията Николай Костов също изрече мнение, че медикаментите залежават в складовете, с цел да се продават в други страни от Европейски Съюз на по-висока цена.

У нас медикаментите, които са от позитивния лист (заплащани изцяло или отчасти от НЗОК) имат цена, която очевидно не удовлетворява вносителя.

Костов посочи, че става дума за истинските медикаменти, на съответни компании, които могат да бъдат продадени на всички места в Евросъюза, тъй като са регистрирани.

Той съобщи, че сега в забранителния лист на СЕСПА (който лимитира износа на лекарства в дефицит) са към 60 медикаменти, само че, по думите му, те действително са доста повече. По негово мнение повода за това е в организационни пропуски, поради които системата елементарно може да бъде заобиколена. Това съгласно притежателите на аптеки няма да се случва, в случай че те имат достъп до СЕСПА и могат да наблюдават наличностите на медикаментите в складовете.

В аптеките предвиждат още, че до края на годината нарастването на цените на медикаментите ще продължи и ще се откри към 12-13% с уточнението, че предпазените лекарства (заплащани изцяло или отчасти от НЗОК) ще запазят цената си, само че пък по-трудно ще се намират на пазара.

Особено настоящ е казусът с лекарство за диабет, което както разбрахме се изписва всеобщо за намаляване, до такава степен, че за хората, които би трябвало да го одобряват, с цел да живеят, то не доближава.

След голям брой сигнали за дефицит от Министерството на здравеопазването оповестиха, че съгласно техни инспекции има наличност в складовете на представителя и на търговците на едро. Остава въпросът обаче за какво препаратът не се намира в аптечната мрежа. Общо взето в този смисъл са и повече резултати от инспекциите им - в складовете има - в аптеките няма.

Според проучване измежду потребителите съвсем 50% съумяват да се снабдят с лекарството, което търсят, още в първата аптека, която посещават. Подобна статистика надали може да е утешителна, в случай че задачата е бърз достъп до медикамента и в случай че става дума за заразно заболяване. На рейдовете по аптеки свикнахме по време на пандемията, когато човек с ковид трябваше да обиколи няколко места, с цел да се достави с медикаментите, които са му изписани. Нека не се заблуждаваме, че всеобщо болните са били в изолираност, и други са купували медикаментите им. Още повече, че имаше хора, на които нямаше кой да направи сходна услуга. Толкова за ограничение на болестта. В този смисъл аргументът, че в случай че не намериш лекарство в първата аптека, в която си влезнал, само че въпреки всичко го откриеш в третата - не работи.

Решение ли е дигитализацията?

Според здравното министерство цялостното заменяне на хартиените с електронни предписания ще реши отчасти проблеми, най-малко в онази му част обвързвана с безкронтролната продажба. Това може да ограничи свръхпотреблението, само че против цялостната цифровизация се оповестиха както лекари, по този начин и пациенти. И повода за отпора в огромна степен се корени в това, че сходна стъпка ще отстрани изписването на медикаменти на коляно и ще ограничи използването на издадени по-рано хартиени предписания, без да е изработен обзор.

Стъпки в ограничението на свръхупотребата на някои групи медикаменти е към този момент признатото допълнение в Наредба №4 от 4.03.2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули. Според това изменение от първи ноември всички антибиотици ще се предписват единствено с електронна рецепта. Това изключва вид, при който можеш да си самоназначиш антибиотик, тъй като преди си бил лекуван с него, или пък да предпишеш подобен, за всеки случай, след телефонна консултация с пациента.

Опити да се контролира пазара на медикаменти има, само че както демонстрира действителността - надзор няма. Контролът в тази ситуация е на Изпълнителната организация по медикаментите, която кой знае за какво мълчи. Няма позиция по разногласията на седмицата, рядко се произнася за недостига на медикаменти. В последните години изпълнителният ѝ шеф Богдан Кирилов ни осведоми главно за това какви количества ваксини против Коронавирус имаме, а в последно време и какъв брой от тях са бракувани.

А до момента в който контролиращият орган не стартира дейно да упражнява функционалността си, търговци на едро и дребно ще се карат, а пациентите ще си чакат медикаментите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР