Спорът дали МОН трябва да обяви 2 май за неучебен

...
Спорът дали МОН трябва да обяви 2 май за неучебен
Коментари Харесай

Лъжат България за 2 май като неучебен ден, обяви директор на училище

Спорът дали МОН би трябвало да разгласи 2 май за неучебен се разраства. Оказва се, че учебни шефове са поискали още предходната година този ден да бъде неучебен.

Това разясни шефът на 119-то СУ и ръководител на най-голямото работодателско придвижване в областта на образованието - СРСНПБ /Съюз на ръководителите в системата на националната култура в България/.

Повод за поста му във фейсбук е родителското неодобрение от това, че министерството не е оповестило деня сред празниците за неучебен, а е оставило това на кметове и шефове.

Ето какво написа Стаматов:

МОН излъга с позицията си пред медиите, че нямат предложение 2 май да е неучебен ден!
На 26.07.2023г. СРСНПБ изпраща мнение за редица промени в графика на образователното време!
Едно от предложенията бе 2 май да бъде неучебен ден!
Не е хубаво да се лъже!
Как беше - МОН постоянно е прав-)

В предлагането на СРСНПБ, което Стаматов е качил във фейсбук, се предлага 2 май да бъде разгласен за неучебен, като това се регламентира категорично в заповед на министъра, а не да се остави опция на шефовете независимо да вземат решения дали денят да бъде почивен, за което им дава право Законът за предучилищно и учебно обучение. Съюзът показва също, че по този метод ще се регламентира серия публични празници от 1 до 6 май - дните към Великден и Гергьовден.

Вчера на въпрос на Нова телевизия МОН е дало отговор: „ В хода на публичното разискване на заповедта за актуалната образователна година, а и до през днешния ден, не са постъпили никакви оферти в МОН по отношение на оповестяване на 2 май за неучебен ден ”.

Заради неналичието на наредба сега на някои места на този ден ще се учи, на други не, а трети са оповестили деня за неучебен, само че присъствен. Много от родителите в обитаемоте места, където ще се учи, ще се възползват от правото си да изискат извиняване на отсъствията на детето на 2 май, с цел да слеят празниците, съобщи през днешния ден.бг.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР