Спорадични сблъсъци между суданската армия и мощните паравоенни Сили за

...
Спорадични сблъсъци между суданската армия и мощните паравоенни Сили за
Коментари Харесай

Продължаващите сражения застрашават едноседмичното примирие в Судан

Спорадични конфликти сред суданската войска и мощните паравоенни Сили за бърза поддръжка не престават и през днешния ден, нарушавайки относителното успокоение в столицата Хартум, съобщи Ройтерс.

Световната осведомителна организация, представена от Българска телеграфна агенция,  означи, че това покачва риска от пропадане на постигнатото с интернационално ходатайство едноседмично помирение.

Прекратяването на огъня, за което наблюдават представители на Саудитска Арабия и Съединени американски щати, както и на самите враждуващи страни, бе контрактувано след траялите пет седмици военни дейности в столицата Хартум и изблиците на принуждение в други судански региони, в това число в размирната област Дарфур.

Не е ясно дали някоя от страните е спечелила преимущество в спора, заплашващ да дестабилизира освен Судан, само че и страните в района.

Сблъсъци сред съперничещи си военни фракции избухнаха през вчерашния ден в столицата Хартум и в други судански градове, оповестиха локални поданици.

Много суданци се борят за оцеляване, защото са изправени пред продължителни спирания на водоснабдяването и електрозахранването, внезапно утежняване на здравните услуги и необятно публикувано безвластие и мародерство.

Судан бе изправен пред сериозен филантропичен напън още преди експлоадирането на спора. Повече от 1 милион души са разселени навътре в страната, а 319 000 души са избягали в прилежащи страни, някои от които са също толкоз небогати и също измъчвани от вътрешни спорове, по данни на Международната организация по миграция.

През последните няколко дни доста хора са прекосили границите на Судан с Чад и Египет, съобщи висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР